Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vádat emeltek a balástyai gyújtogató ellen

2016-06-15 09:19:28

 Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség egy balástyai férfi ellen, aki 2014 tavaszán rágyújtotta a tanyáját alvó szomszédjára - tájékoztatta a főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

    Szanka Ferenc közölte, a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és többrendbeli rongálás vétségével vádolják.
    A vádirat szerint a férfi - akinél piromániás késztetéssel jellemzett impulzuskontroll-zavar állapítható meg - 2014 márciusa és májusa között Balástya külterületén meggyújtott több nádast, rétet, szalmabálát. Tizenegyszer okozott tüzet, volt, hogy ő vagy az édesanyja értesítette a tűzoltókat. Előfordult olyan is, hogy a vádlott az eloltott nádast újragyújtotta.
    A férfi 2014 márciusában egy öngyújtóval meggyújtotta a tőlük mintegy háromszáz méterre lakó, 83 éves nő tanyája melléképületének nádtetejét, majd hazasétált. Az épület teljesen leégett a benne levő értéktárgyakkal együtt, egy gázpalack felrobbant.
    Április 28-án éjjel ismét az idős szomszéd tanyájához ment, és - miközben a sértett a házban aludt - meggyújtotta a főépület nádtetejét, majd hazament. A tűzoltókat egy a kecskéit a közelben legeltető férfi értesítette. Az idős asszony még a tűzoltók érkezése előtt felriadt a zajra, amelyet az égő tetőszerkezet miatt kitörő ablak okozott, valamint a házba beömlő füstre, és a házból két gázpalackot kicipelve az udvarra menekült. A tanya teljesen leégett, a sértett kára mintegy 9 millió forint.
    A vádlott, hogy elterelje magáról a gyanút, saját szülei tanyájának melléképületében is tüzet okozott.