Emma napja van. | 2024.04.19

NGM-államtitkár: az ipari termelés növekedési szerkezete is jó

2016-06-15 07:34:20

 Az ipari termelés növekedésének nemcsak a mértéke, hanem a szerkezete is jó - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaság fejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Kiemelte: az ipari termelésen belül a feldolgozóipar, köztük a járműgyártás nagyon jól teljesített, áprilisban a járműgyártás  7 százalékkal, a járműalkatrész-gyártás 12,2 százalékkal emelkedett, és jól fejlődött, 15 százalékkal bővült a korszerű technikát képviselő elektronikai ipar.
    Az ipari termelés növekedése megjelent az exportban is, amely  több mint 6 százalékkal bővült, ezen belül az elektronika több mint 10 százalékos növekedést ért el - tette hozzá.
    Lepsényi István hangsúlyozta: látszik, hogy a beszállítóipar fejlesztésére szóló stratégia alapvetően helyes, a kis- és középvállalkozások egyre inkább be tudnak kapcsolódni.
    Az NGM államtitkára szerint az év egészében az ipar valószínűleg tartani tudja a fejlődési ütemét, és remélhetően 5 százalékos növekedésnél is jobban fog teljesíteni az idei évben.
    A hazai autóbuszgyártásról Lepsényi István kifejtette: a magyar közúti közlekedés buszigénye éves szinten 1100-1200 új jármű, a magyar buszgyártás potenciális lehetősége ezen a szinten megvan.
    A  hazai buszgyártást a folyamatos, tartós igény fenntartásával is támogatják, a Volán vállalatok a következő 3-3,5 évben 30 milliárd forint feletti összeget kapnak autóbusz-beszerzésre, a hazai gyártók képesek versenyképesen korszerű buszokat előállítani - tette hozzá az államtitkár.