Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyarországi nemzetiségek üdvözlik támogatásuk folyamatos emelkedését

2016-06-14 09:42:48

 

A magyarországi nemzetiségek üdvözlik támogatásuk, költségvetésük évek óta tartó, folyamatos emelkedését, amelynek köszönhetően kulturális autonómiájuk "kézzel fogható közelségbe" került - hangoztatta a szlovák és a német nemzetiségi parlamenti szószóló is kedden, amikor meglátogatta az agárdi sportiskolában nyaraló ukrajnai gyerekeket.

 

    Fuzik János az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke a jövő évi költségvetés hétfői elfogadását és az ideinek a módosítását felidézve hangsúlyozta, két évvel ezelőtt a nemzetiségekre vonatkozó fejezetek az oktatáson kívül mintegy 4 milliárd forintot tartalmaztak, ezek tavaly 50 százalékkal nőttek. Hozzátette: az idei költségvetés már nyolcmilliárd forintot tartalmaz, jövőre pedig további 700 millió forinttal nő támogatásuk.
    Tavaly elsősorban a helyi önkormányzatokat erősítették, beruházási keretet teremtettek, idén főként pályázatokra és gyermektáborozásokra koncentrálnak, jövőre pedig az országos önkormányzatok támogatását célozzák meg.
    Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti szószóló közölte, hogy évek óta prioritásként kezelik a gyerekeket, mert ők a nemzetiségek jövőjének zálogai. Örömének adott hangot, hogy három év alatt 5,2 milliárd forinttal emelkedett a támogatásuk, a legnagyobb arányú emelés pedig az anyanyelvi diáktáborokat érintette: a 2014-es 30 millióról jövőre 360 millió forintra nő.
    Megjegyezte, jó úton járnak afelé, hogy minden Magyarországon élő nemzetiségi gyerek legalább egyszer eljusson anyaországbeli nyelvi diáktáborba.
    Szeptembertől mintegy 150 nemzetiségi fenntartású intézmény lesz az országban, ezek beruházási és felújítási munkáira a 2016-os költségvetés módosításával idén 400 millió, 2017-ben pedig 860 millió forint áll rendelkezésre.
    Megemlítette, hogy a feladatlapú támogatásaik nem egy, hanem akár két év alatt is felhasználhatók, ami még hatékonyabb felhasználást tesz lehetővé.