Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hangszerkiállítás, mesterkurzusok a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon

2016-06-14 08:14:34

 

Jövő szombaton kezdődik a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál, a hatnapos rendezvényen koncertek várják az érdeklődőket, a zenészek mesterkurzusokon vehetnek részt, délelőttönként hangszerkiállítás színesíti a programot - tájékoztatta kedden az MTI-t a fesztivál művészeti vezetője.

 

    Eötvös József elmondta, hogy idén 11. alkalommal, június 25. és 30. között rendezik meg a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, melyen 22 hazai és külföldi gitárost hallhat a közönség.     A művészeti vezető kifejtette: a fesztivál első napján egy argentin-chilei virtuóz páros, a Bögeholz - Mosalini Duó koncertezik a Tagore sétányon felállított nagyszínpadon.     Másnap este az Eötvös Zenei Alapítvány által támogatott fiataloké a színpad a Kisfaludy Galériában, ahol a Venti Chiavi Guitar Trio zenél. Arturo Zeballos argentin gitárművész pedig jövő hétfőn ad majd ugyanitt koncertet. Másnap Pavel Kukhta, a Németországi Heinsbergi Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje lép színpadra. Stummer Márton, a 4. European Guitar Award Drezdai zeneszerzőverseny döntőse és Hedvika Svendova, a tavalyi bécsi Forum Gitarre Nemzetközi Gitárverseny győztese jövő szerdán muzsikál. Csáki András gitárművész a fesztivál zárásaként csütörtökön ad koncertet a Kisfaludy Galériában. 
    Eötvös József elmondta azt is, hogy a délelőtti nyilvános mesterkurzusok után délutánonként előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők a közelmúltban felújított Ferencsik János Zeneiskolában.     Hozzátette: a kiállításokon japán és német hangszerkészítő mesterek munkái láthatók, valamint egyebek mellett egy újszerű hangszertartó is, amely német találmány.
    A művészeti vezető felidézte: a rendezvény egy évtizedes múltra tekint vissza, 10 év alatt több mint kétezer fellépőt hallhatott mintegy másfél millió néző.           A fesztivál 2007-ben Japánt megelőzve 192 órával, majd 2008-ban a címet a kanadaiaktól visszahódítva 216 órával felállította a világ leghosszabb koncertjének rekordját - fűzte hozzá.