Andrea napja van. | 2024.04.18

Nemzeti Címer Bizottság alakul

2016-06-14 06:07:05

 A helyi önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati címerek szakszerű és a címertani hagyományoknak megfelelő megalkotásának elősegítése érdekében Nemzeti Címer Bizottságot hoz létre a kormány. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

    A bizottság feladata, hogy a helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok már meglévő, valamint tervezett címereit szakmai szempontok alapján véleményezze, szükség szerint javaslatokat fogalmazzon meg a "címertani hagyományoknak megfelelő kialakítására".
    A testület elnöke a miniszterelnök általános helyettese. A bizottságnak öt állandó tagja van: a Miniszterelnökséget vezető miniszter vagy az általa kijelölt állami vezető, valamint - a bizottság elnökének felkérése alapján - a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója vagy képviselője, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnöke vagy az általa kijelölt tag, és a címertan területén elismert heraldikai szakértő.
    A bizottság szükség szerint, de évente legalább négyszer tart ülést.
    A rendelet szerint a miniszterelnök általános helyettesének a rendelet hatálybalépését követő tizenöt napon belül fel kell kérnie a bizottság tagjait és a rendelet hatálybalépését követő negyvenöt napon belül össze kell hívnia az alakuló ülését. A bizottság tagjai tevékenységükért díjazásban nem részesülnek, költségtérítés elszámolására nem jogosultak - rögzíti a jogszabály.