Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: májusban csökkentek a külföldi követelések és a bankrendszer forintlikviditása

2016-06-13 09:56:04

Májusban csökkentek a jegybank külföldi követelései, ezen belül a devizatartalékok és csökkent a bankrendszer forintlikviditása - jelentette statisztikai mérlegének előzetes adatai alapján hétfőn  a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

    A külföldi követelések  hó végi állománya 220,7 milliárd forinttal csökkent májusban,  elsősorban egy nyolcéves 200 millió svájci frank értékű államkötvény május 20-i, valamint az ÁKK által kibocsátott Prémium Euro Magyar Államkötvények május 25-i lejárata miatt. A követelések forintban kifejezett állományának csökkenését 96,8 milliárd forinttal fékezte az árfolyamváltozás és átértékelődés hatása. A hó végére eső lejáratoknak nem volt jelentősebb hatása a havi átlagállományra, amely mindössze 18,2 milliárd forinttal lett alacsonyabb az áprilisinál.
    A  bankrendszer forint likviditásának  csökkenését a kéthetes és a három hónapos betétek átlagállományának zsugorodása mutatta, amely lényegesen meghaladta az egynapos betétek emelkedését. A hitelintézetek kéthetes betétei 271,5 milliárd forinttal  csökkentek, és ezzel teljesült a kivezetésük. Az MNB irányadó eszköze tavaly szeptembertől a három hónapos betét lett a kéthetes helyett. A három hónapos betétek állománya 54,2 milliárd forinttal csökkent, az egynapos betétek állománya ehhez képest mindössze 12,6 milliárddal nőtt.
    A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az előző hónaphoz képest kisebb mértékben,18,2 milliárd forinttal haladta meg 342,9 milliárdos  tartalékkötelezettség összegét.
    A költségvetés jegybanknál elhelyezett betéteinek hó végi állománya 121 milliárd forinttal 1416 milliárd forintra csökkent, de havi átlagban 108 milliárddal magasabb volt, mint áprilisban.
    Májusban az egynapos bankközi kamatláb többnyire az alapkamat közelében tartózkodott. Az MNB a hónap során 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, valamint az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábát, miközben az egynapos jegybanki fedezett betétek kamatlábát változatlanul hagyta. Ezzel tovább szűkült a kamatfolyosó: a tartomány két széle a jegybanki alapkamattól számítva felfelé változatlanul 0,25 százalékpontos, míg lefelé 0,95 százalékpontos távolságra került.