Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orlandói lövöldözés - Szakértő: az USA sem immunis az IÁ ellen

2016-06-13 10:06:00

 Az Egyesült Államok (USA) sem immunis az Iszlám Állam (IÁ) terrorista merényletei ellen - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

    Gyarmati István ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy vasárnapra virradó éjszaka a Pulse nevű orlandói melegbárban egy 29 éves férfi válogatás nélkül lövöldözni kezdett: ötven embert megölt, ötvenhármat megsebesített, ezzel az USA történetének legsúlyosabb tömegmészárlását követte el. A támadást az IÁ vállalta magára.
    A szakértő úgy fogalmazott, hogy bár az Egyesült Államokban általában jól működik az "olvasztótégely-effektus", ott is előfordulnak "kivételek", és ezek valószínűségét növeli, hogy a második generációs bevándorló fiatalokat meglepően nagy számban hálózza be az IÁ.
    Gyarmati István arról is beszélt, hogy központi regisztrációs rendszert kellene bevezetni Európában a migrációs hullám ellenőrizhetősége érdekében. Akik nem regisztrálnak, azokat be sem szabadna engedni a kontinensre, maga a regisztráció pedig ujjlenyomatvételen, íriszdiagnosztikán vagy DNS-vizsgálaton alapulna, míg ugyanis az útlevelet ki lehet cserélni, a biometrikus azonosítókat nem nagyon lehet megváltoztatni - érvelt.