Tivadar napja van. | 2024.04.20

Tóbiás: csak az utcán fogalmazhatja meg követeléseit Magyarország

2016-06-11 17:05:00

Az MSZP támogatja a szombati pedagógustüntetést, mert úgy gondolja, hogy a tárgyalóasztal mellett nem lehet hinni a Fidesznek, Magyarországnak "csak és kizárólag az utcán és tereken kell tudnia megfogalmazni követeléseit" - mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szombaton, pártja választmányi ülését követő sajtótájékoztatóján.

    Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, míg a Fidesz úgy gondolja, hogy az oktatás kizárólag a hatalomért van, addig a szocialisták szerint az oktatásnak a gyerekek érdekeire kell tekintettel lennie.
    A szombati pedagógustüntetés annak a következménye, hogy az elmúlt egy évben a kormány színjátékot játszott a tanárokkal, a szakszervezetekkel, valamint a diákokkal és szüleikkel - fejtette ki Tóbiás József, aki hozzátette, a tanév végére semmilyen pozitív változás nem látszik az oktatás területén, sőt rosszabb lett a helyzet, mivel az önkormányzatokat megfosztják attól a lehetőségtől, hogy segítsék az intézményeket.
    A szocialisták vezetője a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításáról azt mondta, "ha egy Klik rossz volt, akkor 58 kicsi Klik nem fogja megjavítani ezt a problémát".
    Tóbiás József az FHB-vezetőjének, Spéder Zoltánnak a médiaérdekeltségeire utalva szólt arról is, a kormány el akarja foglalni a tőle független médiát, mivel kiderült, hogy hiába "költöttek százmilliárdokat a köznek nevezett kormányzati propaganda tévére", valamint további milliárdokat a "Habony-Vajna médiabirodalom felépítésére", kiderült, hogy "egyik sem működik". "Jóval többről van szó, mint médiaszabadságról (...), ez ma a választások jövendőbeli tisztaságáról és a demokráciáról szól" - fogalmazott az ellenzéki politikus.
    Az MSZP elnöke a pártja két hét múlva esedékes tisztújító kongresszusára vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a küldötteknek ott arról kell dönteniük, "hogy tovább építkezünk-e, vagy hogy újra akarják-e valakik kezdeni". "Meggyőződésem, hogy a továbbépítkezés a helyes irány" - húzta alá.