Emma napja van. | 2024.04.19

Lázár: elvi különbség van Magyarország és az Európai Bizottság elképzelései között

2016-06-09 19:26:00

 Elvi különbség van Magyarország és az Európai Bizottság (EB) bevándorlással kapcsolatos elképzelései között - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

    Lázár János azt mondta: az EB javaslataiból joggal feltételezhető, hogy a bevándorlás megszervezését készítik elő, míg Magyarország alapjaiban elutasítja a bevándorlást, a családok támogatásának pártján áll és ezt javasolja a szövetségeseinek is, mert ez a válasz sok európai problémára. Értékelése szerint áthidalhatatlan a különbség.
    Fontosnak nevezte, hogy a magyar javasat határvédelemi együttműködésre vonatkozó részeit tiszteletben tartja az Európai Bizottság, de szóvá tette, hogy kimarad az a javaslat, hogy a schengeni határnál meg kell állítani a migránsokat és közülük azok az európai országok, akiknek szükségük van bevándorlókra, azok válogathassanak.
    A tárcavezető figyelemre méltónak nevezte az osztrák külügyminiszter hasonló tartalmú felvetését és kiemelte: bízik benne, hogy a választópolgárok a kvótareferendumon is a hazai álláspontot erősítik meg.
    Beszámolt arról is, hogy a kormány pénteken foglalkozik a befogadó állomások problémáival, továbbá mérlegeli egy tranzitzóna kialakítását Ásotthalom térségében. Lázár János ismét úgy foglalt állást, hogy Magyarországon nincs szükség táborokra, s a kormány célja, hogy bezárja azokat.
    Tájékoztatott arról is, hogy tavaly 177 ezer Magyarországon regisztrálóból 3-4000-ren terjesztettek elő menekültkérelmet. "A többiek elmentek az országból. Senkit nem szeretnék megbántani, de 3-4 ezer embernek volt komolyan veendő problémája" - fogalmazott, hozzátéve: a többség a jólét és a magas szociális támogatások reményében állt tovább.
    A maradókról szólva kijelentette: tisztességes és korrekt eljárás után az állam több száz embernek segít rendszeresen, 15-20 százalék az aránya azoknak, akik megkapják a státuszt.
    Kovács Zoltán kormányszóvivő a sajtótájékoztatón bejelentette: újabb incidens történt csütörtökön Kiskunhalason: egy algériai férfi ellenállt a rendőröknek, amikor azok kihallgatásra akarták előállítani, a 27 éves férfi rátámadt egy fegyveres őrre. Hangsúlyozta: mindenkire vonatkoznak Magyarország és az EU törvényei, és akik Kiskunhalason vannak, azok már valami olyat követtek el, ami szemben áll ezekkel a törvényekkel, például illegálisan lépték át a határt.
    A mostani eset is jól mutatja azokat a gondokat, amelyekkel egész Európában és Magyarországon is szembe kell nézni - tette hozzá Kovács Zoltán.
    Lázár János kérdésre az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatban megjegyezte: jelenleg nincs napirenden a kérdés, a kormány a jó együttműködésre törekszik az amerikai kormánnyal, és az az érdeke, hogy minden részlet tisztázódjon az ügyben.