Emma napja van. | 2024.04.19

Magyar Levente a kárpátaljai magyarság megsegítését célzó gazdaságfejlesztési támogatásról írt alá megállapodást

2016-06-09 17:13:00

A kárpátaljai magyarság gazdasági megerősítését célzó, közel 30 milliárd forintos gazdaságfejlesztési támogatási program idei beindításáról írt alá együttműködési megállapodást Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője csütörtökön Beregszászon.

    A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott aláírási ünnepségen Magyar Levente hangsúlyozta: a magyar nemzet egésze felívelő időszakát éli, nap mint tapasztalhatóak szellemi-anyagi gyarapodásának jeleit. "Mindenki láthatja, milyen mély folyamatok játszódnak Magyarországon, kiterjedve a Kárpát-medence egészére, ami pozitív és biztató jövőképet rajzol ki. Ugyanakkor tudatában kell lennünk, hogy ennek a felívelésnek nem minden nemzetrész egyformán részese: Kárpátaljával - mint az elmúlt generációk során oly sokszor - most is mostohán bánik a történelem, ezért nagyon sok nehézséggel, kihívással kell megküzdeniük azoknak, akik magyarként akarnak megmaradni, boldogulni a szülőföldjükön. De ez a sors az évtizedek alatt a Kárpát-medence legéletrevalóbb, legszívósabb, lelki erényekben talán leggazdagabb közösségét teremtette meg" - tette hozzá.
    Az államtitkár kiemelte: a kárpátaljai magyarság megmaradásának fontos feltétele, hogy a munkakészség mellett meglegyenek a megfelelő munkaeszközei is. E felismerésből fakad a magyar kormány azon döntése, hogy minden korábbinál jelentősebb gazdaságfejlesztési programot indít Kárpátalján, hogy támogatáshoz, hitellehetőséghez juttassa azokat a gazdákat, vállalkozókat, vállalatokat, akik és amelyek biztosítják a gazdasági alapokat ennek a nemzetrésznek a megmaradásához.
    Megjegyezte, soha ennyi pénz nem érkezett Kárpátaljára, és soha ekkora felelősség nem hárult azokra, akik a támogatási program végrehajtásáért felelnek. "Megígérhetem, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a leggondosabban ügyeljünk arra, hogy minden egyes forint, minden egyes hrivnya olyan helyre kerüljön, ahol a legjobban hasznosul" - mondta az államtitkár. Hozzátette: néhány héten belül kiírják azokat a pályázatokat, amelyek milliárdos nagyságrendű támogatásokat helyeznek ki vállalkozókhoz. Még az idén elkezdődhet egy gyümölcsfeldolgozó üzem építése a Huszthoz közeli Visken, amely egész Kárpátalja beszállítóit képes lesz kiszolgálni.
    "Hiszem azt, hogy ez a közös erőfeszítésre épülő gazdaságfejlesztési program alapjaiban fogja megváltoztatni a kárpátaljai magyar közösség kilátásait és megtartó gazdasági erejét" - mondta Magyar Levente.
    Brenzovics László kijelentette: a program beindításával a magyar kormány ismét tanújelét adta annak, hogy nem engedi el a kárpátaljai magyarság kezét a mostani rendkívül nehéz helyzetben, és támogatja abban, hogy a közösség meg tudjon maradni szülőföldjén. Ezt egy soha nem látott mértékű gazdaságfejlesztési programmal teszi, amelynek a lebonyolításával a KMKSZ-t bízta meg - mondta. Hozzáfűzte, ez a támogatás az egész kárpátaljai magyarságnak szól, s a magyar kormány, a magyar társdalom bízik abban, hogy képesek egy ilyen program megvalósítására, és a kárpátaljai magyarságba érdemes befektetni, mert meg tud maradni közösségként a szülőföldjén.
    A KMKSZ elnöke elmondta, hogy a támogatás megfelelő fogadására tervet dolgoztak ki és alapítványt hoztak létre, amelyek az 1890-es években a sikeres "hegyvidéki akciót" elindító Egán Ede nevét viselik. A program lebonyolításába a KMKSZ bevonta a történelmi egyházakat és a társadalmi szervezeteket. Hangsúlyozta, a gazdaságfejlesztési támogatás elsősorban reményt ad a kárpátaljai magyarságnak helyzete javításához.
    Az MTI érdeklődésére Magyar Levente elmondta: a program keretében idén - vissza nem térítendő támogatásként - több mint 2 milliárd, jövőre pedig 5 milliárd forintot fordítanak a helyi magyar gazdálkodók, kis- és középvállalkozások erősítésére. Ezenkívül egy 20 milliárd forintos hitelkeret is a vállalkozások rendelkezésre áll. A kisvállalkozók és a gazdálkodók helyzetének könnyítése mellett nagyobb vállalatokat is támogatna a kormány, hogy nagy hozzáadott értékkel rendelkező termékeket előállító üzemeket létesíthessenek Kárpátalján.