Andrea napja van. | 2024.04.18

Ed Sheerant plagizálással vádolják Photograph című száma miatt

2016-06-09 16:30:00

 

Ed Sheeran angol énekest Photograph című száma miatt plagizálással vádolja Martin Harrington és Thomas Leonard dalszerző, akik 20 millió dolláros (5,5 milliárd forint) kártérítést és a jogdíjak megfizetését követelik tőle.

 

    A Los Angelesben szerdán benyújtott periratok szerint Sheeran dalában van egy rész, amelyik az ő Amazing című számuk refrénjét másolja. Az Amazinget Matt Cardle, egy 2012-es tévés tehetségkutató győztese adta elő.
    Harrington és Leonard 2009-ben írták a számot. A dokumentumokban megemlítik, hogy Sheeran Photographja több mint 3,5 millió példányban kelt el a világon - olvasható a BBC News hírportálon.
    Az Amazing szerzőpárosa szerint az angol énekes sikerszáma és saját daluk refrénje 39 hangjegynyi egyezést mutat. Úgy vélik, a hasonlóságot "az átlagos hallgató is azonnal felismeri".
    A periratokban leírták, hogy az alperesek szándékosan másolták az Amazinget a Photograph készítésekor. Matt Cardle-t eddig több mint 1,2 millióan tekintették meg a YouTube-on, amint a szerzőpár számát énekli, Ed Sheeran Photograph-felvételét ugyanott több mint 208 millióan látták.
    Egyben beperelték Johnny McDaidet, a Snow Patrol tagját, a Photograph társszerzőjét, valamint a Sony/ATV lemezkiadót, a Warner Music Groupot és cégét, az Atlantic Recording Corporationt.
    A felperesek és HaloSongs nevű lemezcégük tárgyalást, több mint 20 millió dolláros kártérítést és jogdíjakat akar. Richard Busch ügyvéd képviseli őket, aki Marvin Gaye néhai énekes családja nevében 7,4 millió dolláros plágiumpert nyert tavaly Robin Thicke és Pharrell Williams ellen, mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy Blurred Lines című világsikerük Gaye egyik 1977-ben írt dalának másolásán alapul.
    Ed Sheeran a One Directionnak, Taylor Swiftnek és Justin Biebernek is írt számokat, Martin Harrington brit zenész Emma Buntonnak és Kylie Minogue-nak, valamint dolgozott Stevie Wonderrel és Céline Dionnal is. Thomas Leonard többek között a Backstreet Boys egyik slágerét szerezte.