Csongor napja van. | 2024.04.16

Öngyilkos merénylet lehetett a keddi isztambuli robbantás

2016-06-09 09:35:05

 

Öngyilkos merénylet volt a kedden Isztambul európai oldalán, a belváros Vezneciler kerületében végrehajtott pokolgépes robbantás - írta csütörtökön a Hürriyet című legfőbb török ellenzéki napilap.

 

    A terrorcselekményben 12 ember meghalt, köztük 7 rendőr és 5 civil, további 35 személy pedig megsebesült. A hatóságok a merénylettel kapcsolatban 4 embert őrizetbe vettek. 
    A korábbi híradások még arról szóltak, hogy a detonátort távirányítóval hozták működésbe, egy parkoló autóban.
    Az elkövető kilétét nem sikerült még egyértelműen meghatározni, feltételezhetően nő volt. Az újság szerint ismert viszont három személy kiléte, akik segédkeztek a terrorcselekmény elkövetésében. 
    A lap arról számolt be, hogy a Renault Cliót, amelyet a merénylethez használtak, május 27-én bérelték ki Isztambul Bagcilar körzetében. Az autót még aznap a délkeleti-törökországi Mardin tartomány Kiziltepe városába vitték, majd - miután elhelyezték benne a mintegy 400 kilogramm robbanóanyagot - visszatértek Isztambulba, ahol a járművet a Fedett Bazártól északra 500 méteres távolságban található parkolóházban hagyták. A nagyobb hatásfok érdekében a robbanószerkezetbe fémgolyókat és csavarokat tettek.
    A Hürriyet szerint a térfigyelő kamerák felvételein látni lehet, hogy a gépjárművel a merénylet reggelén érkeztek a helyszínre. Az autóban tartózkodó két személy közül az egyik idővel távozott, a másik tovább várakozott az út szélén. A Sabah című legfőbb kormánypárti napilap úgy tudja, hogy a másik illető nem szállt ki a gépjárműből, hanem amikor az Isztambul Egyetem biztonságáért felelős rendőröket szállító két kisbusz elhaladt mellette, közéjük hajtott, és felrobbantotta magát.
    A Habertürk című napilap információi szerint a gépkocsit egy fejkendős és napszemüveges nő vezette. Amikor elhozta az autót a parkolóházból, az épületre felügyelő egyik rendőr azt kérdezte tőle: "Mi történt, itt felejtette a kocsit?"Az elkövető úgy válaszolt: "Nem, dolgom volt, azért maradt itt".
    Április 28-án Törökország negyedik legnagyobb városában, Bursa történelmi kerületében hajtottak végre öngyilkos merényletet. A támadást elkövető nő ugyancsak fejkendőt viselt. A támadást a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta magára. A merénylőn kívül senki nem halt meg, 13 ember megsebesült.
    A Hürriyet azt is megírta, hogy a Twitter közösség oldalon egy egyelőre ismeretlen felhasználó már május 31-én figyelmeztetett az isztambuli támadásokra. "Június 15-ig három különböző helyen lesz robbantás Isztambulban. Két támadás az európai, egy az ázsiai oldalon. Az egyiket a TAK, kettőt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistái követnek el" - írta.
    Szintén a Hürriyet jelentette, hogy a török mezőgazdasági minisztérium csütörtöktől átmenetileg betiltotta a 28 százalékban vagy azt meghaladó arányban ammónium-nitrátot tartalmazó műtrágyák árusítását, mivel a terrorszervezetek ezt használták robbanóanyagaik készítéséhez mind a keddi isztambuli, mind a szerdai midyati támadásnál.