Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több munkahelyet és kevesebb adót ígérnek a legnagyobb spanyol pártok választási programjukban

2016-06-08 20:30:00

 

Több munkahelyet és kevesebb adót ígérnek a következő négy évre a spanyol szavazóknak a legnagyobb pártok, melyek az elmúlt napokban, egymás után tették közzé választási programjukat. A sort szerdán a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) és az Egyesült Baloldal (IU) pártszövetség zárta, amely egy IKEA-katalógus formátumához hasonló kiadványban mutatta be elképzeléseit.

 

    Spanyolországban fél év alatt másodszor tartanak parlamenti választásokat, a június 26-i megmérettetésre lényegében a tavaly decemberre készített választási programjukkal készülnek a belpolitikát meghatározó pártok, de nem minden változtatás nélkül, figyelembe véve az azóta nyilvánosságra került gazdasági eredményeket: a 2015-ös államháztartási deficit meghaladta az 5 százalékot (az uniós küszöb 3 százalék), az államadósság pedig túllépte a GDP 100 százalékát.
    A pártok közül elsőként a szocialisták (PSOE) hozták nyilvánosságra választási ígéreteiket, amelyben a korábbihoz képest változást jelent, hogy nem egy, hanem két év haladékot kérnének Brüsszeltől a hiánycél teljesítésére.
    Győzelmük esetén a minimálbért 4 százalékkal növelnék, a ciklus második évének végére pedig elérné a nettó átlagkereset 60 százalékát. Bevezetnének egy alapvető minimumjövedelmet, a rászoruló, jövedelem nélküli családok számára. Hat hónap alatt adóreformot hajtanának végre és csökkentenék a kulturális áfát.
    A szocialisták négy év alatt a jelenlegi csaknem 21 százalékos munkanélküliségi rátát a felére csökkentenék, hatályon kívül helyeznék az előző konzervatív néppárti kormány munkaügyi reformját. Ösztönöznék a 45 év felettiek munkanélküliek foglalkoztatását, törvényt hoznának a nők és férfiak egyenlő javadalmazásáról.
    A jelenleg kormányzó konzervatív Néppárt (PP) programjában két százalékpontos személyi jövedelemadó csökkentést ígér az összes adósávban. A legkisebb adókulcs így a jelenlegi 19 százalékról 17 százalékra, a legmagasabb, 45 százalék pedig 43 százalékra csökkenne.
    A pályakezdők az első évben mentesülnének az adózás alól, ahogy a 65 év felett foglalkoztatottak is. Két évi szja-mentességet kapnának azok a munkanélküliek, akik vállalkozásba kezdenek. A nyereségüket visszaforgató és megduplázó, növekvő vállalkozások társasági adókedvezményt kapnának.
    A Néppárt folytatná a már megkezdett munkahelyteremtési programját, a ciklus végére 2 millió új állást ígérve, ezzel meghaladva a 20 milliós foglalkoztatást, amelyet célként tűzött ki. 
    A június 26-i dátumra utalva, 26 pontos elképzeléseik közt szerepel egyebek mellett a délután 18 óráig tartó munkaidő bevezetése.
    A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 350 javaslatból álló programjában a korábban azonnal ígért adócsökkentést most két évvel elhalasztaná, és csak azt követően hajtaná végre, hogy Spanyolország teljesítette az uniós hiánycélt. Az adósávokat csökkentené, a legkisebb adókulcs 18,4 százalék, a legmagasabb 43,5 százalék lenne. Az adócsökkentés fedezetét, körülbelül 2 milliárd eurót, a felesleges adminisztratív kiadások lefaragásával érné el.
    A Ciudadanos négy év alatt 2,5 millió új munkahely megteremtését ígéri, a pártok közül a legtöbbet vállalva ezzel.
    A családokat átlagosan évi 1400 euró pótlékkal támogatnák, de lemondanának az általános áfa-csökkentési terveikről, kivéve a kulturális áfa esetében.
    Az előző kormány által hirdetett adóamnesztia egykori kedvezményezettjeit pedig utólag fizetésre köteleznék, az adócsalás és a korrupció elleni harc jegyében, amely az egyik vesszőparipája a Ciudadanosnak.
    A pártok közül legrendhagyóbb módon a Podemos-Egyesült Baloldal pártszövetség mutatta be elképzeléseit; a "közérthetőség kedvéért" egy IKEA-katalógusban mutatták be javaslataikat, amelyben a párt vezető arcai jelennek meg, hétköznapi helyzetekben, főzés vagy viráglocsolás közben IKEA-díszletek között.
    50 pontban összefoglalt programjukban ígérik, hogy kormányra kerülve 11 százalékra csökkentenék a munkanélküliséget már 2019 végére, ezzel 20,4 milliós foglalkoztatási célt tűzve ki. Ennek része, hogy egy, a középületek energiahatékonyságát célzó programmal 400 ezer embernek adnának munkát az építőiparban.
    Eközben 60 milliárd euróval növelnék a közkiadásokat fokozatosan négy év alatt, úgy vélik, hogy ennek multiplikátor hatása lenne a GDP-re, amely évente átlagosan 3,5 százalékkal növekedne elképzelésük alapján.
    A többi párthoz hasonlóan úgy látják, hogy a parlamenti ciklus második felére sikerülne az államháztartási deficitet 3 százalék alá szorítani.
    Az adózáshoz is hozzányúlnának: az évi 300 ezer euró feletti jövedelemmel rendelkezőkre 55 százalékos személyi jövedelemadót vetnének ki, ezzel egy új adókulcsot is bevezetve. Csökkentenék a víz, a gáz és a villany áfáját, és növelnék a luxus termékek utáni általános forgalmi adót. A szegénységi küszöb alatt élők számára garantált minimumjövedelmet vezetnének be és minimálbért is emelnének.
    A pártok programjának középpontjában nem véletlenül áll a munkanélküliség elleni küzdelem, a gazdasági válság hatására rengetegen vesztették el munkájukat egyik pillanatról a másikra, és noha az elmúlt években sikerült megfordítani a növekvő tendenciát, az állás nélküliek aránya még mindig kiugróan magas. A különböző szociológiai felmérések pedig továbbra is azt mutatják, hogy az első számú problémának a munkanélküliséget tartják az emberek Spanyolországban.