Emma napja van. | 2024.04.19

EY: közel 12 ezer munkahelyet hoztak Magyarországra a külföldi működőtőke-befektetők tavaly

2016-06-08 11:54:26

 

Közel 12 ezer új munkahely jött létre tavaly Magyarországon a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) nyomán, ami több mint kétszerese a 2014-es értéknek - derült ki a EY könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó cég európai felméréseiből.

 

    Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatás szerint az eredmények az EY Global Investment Monitor elemzésén, valamint az 1469 nemzetközi döntéshozó megkérdezésén alapuló Attractiveness Survey 2016 - Destination Europe kutatáson alapulnak.
    A felmérések szerint Magyarországon tavaly 94 FDI-projektet zártak le, az így létrejött 11 741 új munkahely több mint kétszerese a 2014-es 4868-nak és több mint háromszorosa a 2013-as 3879-nek. Az új munkahelyek többsége az adott befektető itteni tevékenységének kiterjesztéséhez kapcsolódik - írták.
    A magyar feldolgozóiparban 69 FDI-projekt zárult le tavaly, ezek összesen 10 675 munkahelyet hoztak létre, a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén pedig 15 projekt 941 új állást jelentett. Az aktív külföldi befektetők zöme, közel 60 százaléka nyugat-európai volt 2015-ben, míg majdnem ötödük az Egyesült Államokból származott - derült ki a felmérésből.
    Rencz Botond, az EY magyarországi vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a külföldi befektetők a következő években a digitális iparágakra helyezik a hangsúlyt, saját üzleti fejlődése szempontjából azonban csupán egy százalékuk nevezte fontosnak az Európai Bizottság által is támogatott digitalizációt. 
    Megjegyezte, hogy csökkent az európai tevékenységét kiépíteni, illetve bővíteni szándékozók köre. Míg a tavalyi jelentésben a válaszadók közel harmada tervezett európai befektetést, az idei adatok szerint alig több mint ötödük fogalmazott meg hasonló terveket - tette hozzá.
    Az évente készített felmérés szerint Európában is rekord szintet ért el az FDI mértéke tavaly, 5083 projekt zárult le, ami a megelőző évit 14 százalékkal múlta felül. A kontinensen FDI-projektek révén létrejött 217,7 ezer munkahely pedig közel ötödével múlja felül a megelőző évi szintet. 
    A felmérés szerint Közép-Kelet-Európa országaiban csaknem négyszer gyorsabb ütemben nőtt az FDI mértéke, mint a kontinens nyugati felén. Összességében az FDI volumene 39 százalékkal nőtt ebben a régióban, szemben a nyugat-európai 9 százalékos növekedési ütemmel - írták.