Gedeon napja van. | 2024.03.28

 Bizalmatlansági indítványt nyújt be a miniszterelnök ellen a vezető kormánypárt - FRISSÍTETT-2 (új: Oreskovic nyilatkozata)

2016-06-07 16:49:00

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) Tihomir Oreskovic technokrata miniszterelnök ellen - jelentette be Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes, a HDZ elnöke keddi zágrábi sajtótájékoztatóján.

    Karamarko a lépés egyik okaként a kormány működésképtelenségét jelölte meg. Másrészt szerinte nem kielégítő a viszony a két kormánypárt és a miniszterelnök között.
    "A legnagyobb kormányzó pártként úgy véljük, hogy a mi programunkat is végre kellene hajtani" - fogalmazott.
    "Horvátországnak egységre van szüksége. Még van idő egy új és komoly kormánytöbbség létrehozására" - tette hozzá. 
    Tihomir Oreskovic kormányfő múlt pénteken lemondásra szólította fel mindkét helyettesét. Oreskovic szerint a Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes és Bozo Petrov miniszterelnök-helyettes közötti személyes ellentét túl nagy teher a kormánynak és az országnak. Petrov, a kisebbik kormányzó párt, a Híd Függetlenek Listája elnöke hajlandónak mutatkozott a lemondásra, Karamarko viszont ezt elutasította, és kijelentette, Oreskovic nem élvezi többé a HDZ bizalmát. A párt elnöksége később úgy döntött, megpróbál új kormánykoalíciót létrehozni a Híd nélkül.
    Kedd reggeli sajtóértesülések szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) támogatni fogja Oreskovic visszahívását, és azonnal kérni fogja a parlament feloszlatását. A nemzetgyűlés feloszlatásához 76 szavazatra van szükség a 151 fős parlamentben, ugyanannyira, mint a kormányfő visszahívásához.
    Zoran Milanovic, az SDP elnöke később kijelentette: a parlamentet mielőbb fel kell oszlatni, és előre hozott választásokat kell tartani még a nyár előtt. Milanovic nem árulta el, milyen módszerekkel kívánják elérni az új választások mielőbbi kiírását. Mint mondta: arról sem döntöttek még, hogy támogatják-e Oreskovic visszahívását, amelyet szerinte a HDZ azért indítványozott, hogy megmentse Karamarkót.
    Tihomir Oreskovic kedden délután úgy nyilatkozott, ő a parlamenti többségtől kapott bizalmat és nem fél újra kérni azt. "Tisztelem a HDZ-t  mint pártot, de Karamarko óriási teher a kormánynak és a HDZ-nek is" - mondta.
    Eközben Ivan Suker, a HDZ frakcióvezetője bejelentette, a kormányfő visszahívásáról szóló indítvány még kedden a parlament elé kerül. "Eddig negyven aláírás gyűlt össze" - mondta. Az indítvány benyújtásához a parlamenti képviselők ötödének támogatására van szükség, 31 aláírásra.
    A Jutarnji List című lap szerint a leggyorsabb út a választásokig az volna, ha a parlament mielőbb feloszlatná magát, mielőtt szavazna a kormányfő vagy a miniszterelnök-helyettes visszahívásáról. Így elkerülhető lenne, hogy a kormány bukása után Kolinda Grabar-Kitarovic államfő újra konzultációra hívja a pártokat az új kabinet megalakítása végett. Ez esetben az új miniszterelnök-jelöltnek 30 napja lenne, hogy biztosítsa a parlamentben a kormányzáshoz szükséges többséget, s ha nem járna sikerrel, az államfő csak akkor írhatná ki az előre hozott választásokat.
    Az SDP májusban bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tomislav Karamarko ellen. Nem sokkal később a Híd kormánytagjai megvonták a bizalmat tőle, Petrov pedig bejelentette, a párt képviselői ugyanígy fognak voksolni a parlamentben is. A kezdeményezésről legkésőbb június 18-ig dönt a nemzetgyűlés. Politikai szakértők szerint a HDZ megpróbálja megbuktatni a kormányt, mielőtt Karamarko visszahívásáról döntene a parlament, de előre hozott választásokat nem szeretne. Az elmúlt hetek eseményei ugyanis leginkább a HDZ-nek ártottak. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az SDP hosszú idő óta újra átvette a vezetést a HDZ-től, és egyre nő köztük a különbség.
    A tavaly novemberi parlamenti választásokon a két nagy párt, az akkor kormányzó SDP és a jobboldali HDZ fej-fej mellett végzett, de egyikük sem szerzett abszolút többséget, nem tudtak kormány alakítani a parlamentbe újonnan bekerült Híd nélkül. A Híd decemberben végül a konzervatív HDZ-vel állapodott meg a kormányalakításról, de a két párt viszonya azóta is nagyon feszült.
    Politikai szakértők biztosra veszik, hogy hamarosan új választások lesznek Horvátországban, csak azt nem tudni pontosan, hogy mikor.