Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-06-07 13:38:40

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Várható időjárás az ország területén szerda estig

    Kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb szerdán északon, északnyugaton fordulhat elő kis eséllyel futó zápor. Az északkeleti szél kedden elsősorban a Dunától keletre megélénkül, az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében átmenetileg meg is erősödik. Szerdán mérsékelt lesz a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 14 fok között alakul, de északon és az Alföld egyes részein ennél egy-két fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 23 és 27 fok között várható.


    Időjárási helyzet Európában

    Anticiklon helyezkedik el a kontinens legnagyobb része fölött. A sok napsütés mellett helyenként záporok, zivatarok alakulnak ki. A mediterrán országokban általában 25, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, de Görögország és Spanyolország egyes részein 33, 35 fokot mérnek. Meleg idő van a Brit-szigeteken és Nyugat-Európában is, Angliában nem ritka a 25, Németországban a 27, 28 fokos csúcshőmérséklet sem. A magasnyomású terület peremén észak felől hideg levegő áramlik Kelet-Európa fölé, ott emiatt nagy területen a sokéves átlagnál hűvösebb van. Az Ural előterében és a balti államok környékén a legmelegebb órákban is mindössze 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, illetve Finnország egyes részein hajnalban fagypont alá hűl a levegő. Európa északi és keleti részén többközéppontú ciklonrendszer található, amelynek hatására Skandinávia északi felén, a Kelet-európai-síkságon, valamint a Fekete-tenger vidékén többfelé borult, csapadékos az idő. A Kárpát-medence időjárását anticiklon alakítja, eleinte hidegebb, szárazabb, majd szerdától ismét melegebb levegő áramlik a térségbe.