Gedeon napja van. | 2024.03.28

II. Erzsébet 12 "királyi professzori" címet adományoz 90. születésnapja alkalmából

2016-06-07 12:39:42

 II. Erzsébet bejelentette, hogy 90. születésnapja alkalmából 12 ritka professzori címet adományoz tudományos kutatók számára.

    II. Erzsébet Nagy-Britannia 12 vezető egyetemén teszi lehetővé a Regius (királyi) professzori cím odaítélését. Viktória királynő uralkodása óta mindössze 14 ilyen elismerést osztottak ki - írta a Times Higher Education.
    A ritka, nagy presztízsű Regius professzori címmel a királynő a kivételesen magas színvonalú kutatást ismeri el. A Regius professzorság adományozása királyi előjog, minden kinevezést személyesen az uralkodó hagy jóvá miniszteri ajánlás alapján.
    A hétfői bejelentés szerint a 12 egyetem közül öt először kap egy-egy Regius professzori címet egy-egy tudományágban végzett kutatómunka elismeréseként.
    Az egyetemeken a kijelölt karon dolgozó - kutató, tanító - professzornak adhatják a címet, valamint új professzort is kijelölhetnek, aki katedrát kap és viseli a címet.
    Az új Regius professzori posztokat Manchester, Cardiff, Newcastle, Liverpool, Aston, Warwick, Oxford, Southampton, Glasgow, továbbá a belfasti Queen's Egyetem, a Londoni Egyetem Rákkutató Intézete és az Imperial College London kapta.
    George Osborne pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Regius professzori címek ezúttal nemcsak Londonba és Oxfordba kerültek, hanem az országszerte működő más, fontos, nagy kutatóközpontokba is, köztük Walesbe, Skóciába és Észak-Írországba.