Andrea napja van. | 2024.04.18

A nemzetközi nyomozócsoport fotót tett közzé a maláj gépet lelövő Buk rakéta egy darabjáról

2016-06-07 10:28:36

 

Fényképet hozott nyilvánosságra a holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport annak az orosz gyártmányú Buk rakétának egy darabjáról, amely feltehetően a Kelet-Ukrajnában 2014 nyarán lezuhant maláj utasszállító katasztrófáját okozta - jelentette kedden az ukrán média.

 

    A beszáolk szerint a katasztrófa körülményeit vizsgáló holland, ausztrál, maláj, belga és ukrán bűnügyi szakértőkből álló csoport jelentésében közölte, hogy a fotón látható rakétadarabot az utasszállító gép becsapódásának helyszínén találták.
    A rakétadarab újabb bizonyíték lehet arra, hogy Buk típusú föld-levegő rakéta találta el a malajziai légitársaság Boeing 777-esét 2014 júliusában, vagyis a korábbi moszkvai állítással szemben nem egy ukrán csatarepülőgép lőtte le.  
    A maláj utasszállító a Donyeck megyei szakadárok által ellenőrzött területen csapódott be. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járaton 298-an voltak, a szerencsétlenséget egyikük sem élte túl. Mivel az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandia koordinálja a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozást.   
    A vizsgálatot összehangoló Holland Biztonsági Iroda (OVV) 2015. október 13-án tette közzé a nemzetközi szakértők végleges jelentését. Ebben már kétséget kizáróan megállapították, hogy Buk rakéta okozta a tragédiát. A dokumentum alapján a rakéta - működési elvének megfelelően - a repülőgép pilótafülkéje mellett, tőle kevesebb mint egy méterre robbant fel, repeszei azonnal megölték a személyzet három tagját, valamint leszakították a gép orrát. A jelentés azonban nem nevezte meg, hogy ki a felelős a rakéta indításáért, és arra sem tért ki, hogy honnan lőtték fel. Kijev és Moszkva azóta is kölcsönösen egymást vádolja az utasszállító lelövésével. Sok nemzetközi szakértő és több nyugati hírszerző szolgálat viszont Kijevhez hasonlóan azon az állásponton van, hogy Oroszország a felelős a repülőszerencsétlenségért.
    Eliot Higgins, a független oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet alapítója a keddi médiajelentésekre reagálva kijelentette, hogy az 53-as orosz dandár Buk rakétájával lőtték le a maláj gépet a donyecki szakadárok által uralt Sznyizsne település környékéről. Higgings bizonyosnak mondta magát abban, hogy a Bellingcat által korábban közzétett nyomozati eredmények hitelességét a nemzetközi nyomozócsoport is alá fogja támasztani. Kétségének adott hangot viszont azzal kapcsolatban, hogy a tragédia felelősét is meg fogják nevezni.
    "Úgy gondolom, nehéz dolog lesz a többi ország számára az, hogyan bánjon egy olyan országgal, amely megölt 298 embert, majd erről nem egyszer hazudott és bizonyítékokat hamisított meg" - jelentette ki Higgins Oroszországra utalva.