Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belehalt egy ciszjordániai összecsapásban szerzett sebesülésébe egy palesztin fiatal

2016-06-06 16:36:36

 

Belehalt egy ciszjordániai összecsapásban pénteken szerzett sebesülésébe egy palesztin fiatal - jelentették hétfőn palesztin kórházi források. 

 

    A húsz éves Dzsamal Muhamed Dveikatot pénteken a Ciszjordánia északi részén lévő Nábluszban, a József sírja nevű zsidó zarándokhelynél lőtték fejbe izraeli fegyveresek. A fiatalember hétfőn egy izraeli kórházban belehalt sebesülésébe.
     Péntek hajnalban izraeliek autóbuszokon fegyveres kísérettel Náblusz mellett József sírjához utaztak imádkozni, ahol a zsidó hagyomány szerint a bibliai Józsefet eltemették, de ahol a palesztinok szerint egy helyi sejk síremléke található.
     A Ciszjordániából még napfelkelte előtt távozni készülő izraelieket helyi palesztin fiatalok kövekkel dobálni kezdték, majd az izraeli biztonságiak könnygázgránátokkal, gumi- és éles lövedékekkel oszlatták a tömeget. A hétfőn meghalt palesztin fiatal ekkor sebesült meg. 
    Ez a zsidó szent hely az 1994-es oslói békeegyezmény alapján a Palesztin Hatóság felügyelete alá tartozik. A síremléket, illetve az annak helyet adó épületet a második intifáda elején, 2000-ben a feldühödött palesztin tömeg lerombolta és felgyújtotta.  
    Később a palesztinok helyreállították, majd többször ismét vandál támadások érték az építményt. Különböző izraeli vallásos csoportok titokban, vagy fegyveresek védelme alatt számos alkalommal utaztak imádkozni a sírhoz, de ezek a kísérletek általában erőszakhoz vezettek, zsidók - illetve ezúttal palesztinok - sebesülését eredményezték.