Gedeon napja van. | 2024.03.28

NKE: az egyetem is védi fákat

2016-06-06 16:47:00

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) is védi a fákat - emelte ki az intézmény hétfőn honlapján közzétett közleményében. Ezzel együtt hozzátették: az NKE várhatóan a jövő héten lakossági fórumot szervez, ahol lehetőség lesz a Ludovika Campus beruházással kapcsolatos kérdések megvitatására.

 

    Hétfőn Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa több aktivistával közösen tiltakozásba kezdett Budapesten a VIII. kerületi Orczy-kertben tervezett fakivágások ellen - közölte az Együtt az MTI-vel. 
    A tiltakozók nem hajlandóak elhagyni a helyszínt, a munkaterületet viszont teljesen elzárták a nyilvánosság elől. A tiltakozók a fakivágások leállítását követelik, amíg nem hívnak össze széleskörű egyeztetést, és nem garantálják, hogy az Orczy-kert nem veszíti el közpark jellegét, és a meglévő zöldterület nagysága nem csökken. Az Együtt hozzátette, hogy az NKE főtitkára, Horváth József azt ígérte, hétfő délután a helyszínre megy, és egyeztet a fakivágást akadályozó aktivistákkal.
    Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja, józsefvárosi önkormányzati képviselő hétfő délutánra sajtótájékoztatót is hirdetett az Orczy-kerti fakivágások ügyében. A józsefvárosi önkormányzati képviselő az MTI-nek elmondta: az NKE főtitkára azt ígérte, hogy jövő kedden lakossági fórum keretében fognak beszámolni a végleges tervekről. Erőss Gábor hozzátette, reméli, hogy végül tényleg legfeljebb csak a beteg, illetve veszélyes fákat vágják ki. Ugyanakkor megjegyezte: ebben sem bízik teljesen, mert hétfőn is egészséges fákat vágattak ki, közműmunkálatokra hivatkozva. A PM politikusa hozzátette: civil aktivistáikkal folytatják az őrséget, hogy megvédjék az Orczy-kert fáit. 
    Az NKE hétfőn az MTI megkeresésére azt közölte: hétfőn halaszthatatlan közműfektetés miatt kellett kivágni a parkban négy fát. Közleményükben kiemelték, civil kezdeményezésre most az egyetem felülvizsgálta korábbi álláspontját és az eredetileg kivágásra ítélt 145 fa közül a tervek szerint több mint 30-at megpróbál mégis megtartani a beruházás területén.
    A fakivágásra - mint írták - az NKE-nek érvényes hatósági engedélye van. Az intézmény azonban keresi azokat a műszaki megoldásokat, amellyel csökkenthető a kivágandó fák számra, így például kész akár a közmű nyomvonalának átterveztetésére is. Ugyanakkor több olyan fa is található, amely gátolja a sportközpont építését, ezeknek az eltávolítása már megkezdődött.
    A kivágással érintett fákat a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őre is megvizsgálta, és engedélyezte kivágást - emelte ki az NKE.