Tivadar napja van. | 2024.04.20

John McCain Tajpejben Tajvan védelmére tett ígéretet

2016-06-06 07:45:55

 

Az Egyesült Államok elkötelezett Tajvan biztonságának szavatolása mellett - ezt John McCain arizonai szenátor, az amerikai szenátus Fegyveres Erők Bizottságának elnöke jelentette ki, amikor Tajpejben találkozott Tajvan új elnökével, Caj Jing-vennel.

 

    McCain, aki hangos szószólója a tajvani védelmi képességek növelésének, már többször kifejezte, az Egyesült Államoknak nemzeti érdeke a tajpeji demokratikus kormány támogatása abban, hogy a Tajvani-szorosban "elrettentéssel" fenntarthassa a stabilitást.
    Caj kérte Washingtont, hogy a tajvani kapcsolatokról szóló 1979-es törvény (Taiwan Relations Act) értelmében továbbra is lássa el a védelméhez szükséges (katonai) eszközökkel. Az amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének évében, Jimmy Carter elnöksége idején született jogszabály Tajvan védelmének biztosítására kötelezi az Egyesült Államokat.
    Peking az elmúlt évtizedekben minden egyes alkalommal, amikor az Egyesült Államok Tajvannak szánt fegyverzetek értékesítéséről döntött, rendkívül érzékenyen reagált. Miközben arra figyelmeztette Washingtont, hogy tartsa magát az "egy Kína" elvhez, amely szerint - a pekingi álláspont alapján - Tajvan a Kínai Népköztársaság része, arra is felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen eleget 1982-ben tett vállalásának, miszerint folyamatosan csökkenti fegyvereladásait Tajvannak.
    Washingtonban legutóbb tavaly decemberben határoztak egy 1,83 milliárd dolláros, Tajvannak szánt fegyvercsomagról. Pekingben erre válaszul behívatták a külügyminisztériumba az amerikai külképviselet vezetőjét, és válaszintézkedéseket jelentettek be.
    Hétfői sajtójelentések szerint az amerikai politikus biztosította Tajvan első számú vezetőjét arról is, hogy támogatja Tajvan csatlakozási szándékát a Csendes-óceáni Partnerségi megállapodáshoz (TPP).
    Az amerikai szenátor az elmúlt hétvégén részt vett a szingapúri biztonsági csúcstalálkozón, s onnan utazott - ahogyan ő fogalmazott - a "kínai föld egyetlen demokráciájába".