Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rowling szerint "rasszista csoport" támadja a Harry Potter-darab fekete szereplőjét

2016-06-06 07:45:34

 

J. K. Rowling szerint "egy rasszista csoport" támadja a közösségi médián az új Harry Potter-színdarab fekete színésznőjét, akinél "nem választhattak volna jobbat" a felnőtt Hermione szerepére.

 

    A Rowling Harry Potter-regényei nyomán született Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter és az elátkozott gyermek) című darab első premier előtti előadását kedden tartják a londoni Palace Színházban. Az írónő a The Observer című lapban a hétvégén beszélt arról, hogy egy rasszista csoport kifogásolja a szereplőválasztást, azt hangoztatva, hogy Hermionét csak fehér színésznő játszhatja - számolt be róla a BBC News. 
    Rowling kijelentette, hogy szerinte a Laurence Olivier-díjas Noma Dumezweni "a legjobb színésznő erre a szerepre". A kétrészes színművet Rowling története nyomán Jack Thorne írta. A nagy érdeklődés övezte produkció a várakozások szerint az év legnagyobb színpadi sikere lehet. 
    Rowling arról is beszélt az Observernek, közösségi médiás tapasztalatai alapján számított arra, hogy Dumezweni kiválasztásával kapcsolatban "az idióták idiótaként is viselkednek" majd. "De mit is mondhatna az ember? Ilyen a világ" - fogalmazott és hozzátette: elhatározta, hogy nem idegesíti fel magát az online reakciókon, hanem határozottan kiáll amellett, hogy Hermione fekete nő is lehet. 
    A lap a színmű rendezőjét, John Tiffanyt is idézte, aki elmondta: "megdöbbent azon, hogy egyesek nem tudnak egy történet főhőseként egy nem fehér személyt elképzelni".
    Amikor tavaly a darab szereposztását kihirdették, Rowling hangsúlyozta, hogy Hermione etnikai hovatartozását sohasem határozta meg, és közölte, nagyon örül, hogy a szerepet egy nem fehér színésznő kapta.
    A Rowling regényfolyama alapján 2001 és 2011 között készült filmekben Harry Potter barátját, Hermione Grangert Emma Watson alakította.
    A Harry Potter and the Cursed Child című színdarab a regénysorozat hetedik, befejező kötete után született. A drámában Harry Potter már felnőtt férfi, három iskolásgyermek apja, aki a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik. Hermione Granger pedig Ron Weasley felesége. 
    A darab hivatalos premierjét július 30-án tartják.