Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alapjogokért Központ: új fajta gondolkodás kell a menekültválság miatti új világképhez

2016-06-05 13:59:00

 Már nem pár ezer háború elől vagy politikai üldöztetés miatt menekülő ember jön évente, akikkel minden esetben lehet személyre szabott eljárást végezni, hanem milliók jönnek egyszerre, ezért az új világképhez új fajta gondolkodásra van szükség - mondta az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

    Kovács István többek között ezért tartja hiteltelennek az Amnesty International (AI) pénteken kiadott Törökországról szóló jelentését. Kifejtette: az utóbbi évtizedekben kialakult egy olyan jogértelmezés, miszerint a biztonságos ország azt jelenti, hogy a szociális ellátások széles sora van biztosítva a menekülteknek, olyan körülmények között élhetnek, mint a fogadó ország állampolgárai.
    Az Alapjogokért Központ álláspontja viszont az, hogy a menekült státus politikai üldöztetés, háború elől menekülő embereknek szól, átmeneti időszakra jár, ez idő alatt természetesen a minél jobb ellátás érdekében mindent meg kell tenni, azonban biztonságos ország az, ahol a bevándorlók élete nincs veszélyben és vallási, etnikai, politikai okokból üldöztetésnek nincsenek kitéve.
    Az AI véleménye szerint Törökország nem tud megbírkózni a nagy számú kérelemmel, ezért nem biztonságos ország, de akkor jelenleg nincs is ilyen a világon. Németországban is több százezer azon kérelmek száma, amivel nem tud mit kezdeni a hatóság - hangsúlyozta a stratégiai igazgató. Kovács István az AI jelentésében azt is kifogásolta, hogy Törökországban 3 millió menekülttáborban élőről számol be, ugyanakkor ennek csupán 10 százaléka él táborban, többen beilleszkedtek már a török társadalomba, a városok rendjébe, dolgoznak, megtakarításból élnek.