Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gyurcsány: a dunaújvárosi választásnak nem csak helyben van jelentősége

2016-06-04 12:15:00

A vasárnapi dunaújvárosi időközi önkormányzati képviselő-választás jelentősége túlmutat a helyi viszonyokon - mondta a Demokratikus Koalíció elnöke szombaton, amikor kitelepüléssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Fejér megyei városban.

    Gyurcsány Ferenc közölte: a választás visszajelzés lesz a kormánypártoknak, igaz-e az, amit gondolnak, hogy országosan messze a legnagyobb a támogatottságuk. "Biztos vagyok benne, lényegesen rosszabb eredményt fognak elérni, mint amit várnak" - fogalmazott.
    A volt miniszterelnök szerint a Jobbiknak megmutatja a voksolás, miként megy a néppártosodás és a "párt körüli felfordulás" mekkora károkat okoz.
    A két legnagyobb baloldali pártnak pedig jelzi, sikerült-e az elmúlt két évet kihasználni és alternatívát felmutatni. Szerinte ketten együtt a legtöbb szavazatot fogják kapni. Ha az MSZP tartotta volna magát korábbi megállapodásukhoz és nem indít saját jelöltet, biztos lenne a győzelemben - mondta a DK elnöke.
    Gyurcsány Ferenc szólt a Dunaferr helyzetéről is, mert "régóta nem volt akkora kihívás előtt a vasmű, mint mostanában". Megjegyezte, hogy a korábban felsorolt pártok közül egyetlenként a DK utasítja el, hogy Kína megkapja a piacgazdasági státuszt és ezzel elárassza Európát olcsó acélipari termékeivel.
    Hangsúlyozta, hogy Brüsszelben tárgyalt Kína brüsszeli nagykövetével és ott világosan kiderült, csak jelentős állami támogatással lehet elérni azt a dömpingárat, amivel támadják az európai acélipart. Hozzátette, a státusz megadásával 400 ezer európai munkahely kerülhet veszélybe, de a 6000 és közvetetten további 9000 magyar dolgozó sorsa "sokkal jobban fáj".
    A pártelnök kijelentette: az "MSZP-Fidesz-Jobbik koalíció" Kínához fűződő politikai barátsága nem sodorhatja veszélybe egy gyár és egy város jövőjét.
    Kérdésre elmondta: a 2018-as szövetségi politikát nem fogja befolyásolni a dunaújvárosi közös jelöltállítás elmaradása. Azt mondta, nem örül annak, ami történt, de a magyar választási rendszer sajátosságai miatt muszáj lesz együttműködniük 2018-ban, mert "a sértettség nem segíti a Fidesz leváltását".
    Huszti Zsolt a DK dunaújvárosi képviselőjelöltje kiemelte: a észszerű hangra mindig van fogékonyság a városban. Hozzátette, az elmúlt években sok országos botrány pattant ki a városból, ezeket a jövőben kezelni kell.