Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyar rendőrkontingens indult Bulgáriába

2016-06-03 07:10:31

 

Magyar rendőrök indultak pénteken Bulgáriába, hogy segítsék ottani kollégáikat az illegális bevándorlással szembeni fellépésben a bolgár-szerb határszakaszon. 

 

    A tízfős kontingenst Balogh János műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes köszöntötte Budapesten, a Készenléti Rendőrségen. Felidézte: már több dél-európai országba utaztak magyar rendőrök segíteni a migrációs nyomással szembeni fellépést. Bulgáriába első alkalommal indulnak magyar rendőrök. 
    A vezérőrnagy hangsúlyozta: a rendőrök munkája nemcsak az adott ország biztonságát növeli és csökkenti áttételesen Nyugat-Európa migrációs nyomását, hanem az ott gyűjtött tapasztalatokat felhasználva a magyar védelmi rendszert is erősíti.
    A kontingens egy hónapon át teljesít szolgálatot a bolgár-szerb határszakaszon, a határőrizeti feladatok mellett a közrend fenntartása és a jogsértések megelőzése a céljuk. 
    A bolgár egység kiutazásával egy időben hazatért Görögországból az ott szolgálatot teljesítő rendőrkontingens. A húszfős egység május elejétől mintegy egy hónapig látott el közös szolgálatot a görög rendőrökkel. Az együttműködés során a magyar rendőrök az uniós határigazgatási ügynökség, a Frontex kötelékében a török partok közelében, Híosz szigetén rendészeti, regisztrációs feladatokat láttak el.
    A magyarok kézi hőkamerákkal, kézi éjjellátó-készülékekkel és egyéb határrendészeti felszereléssel támogatták a közös munkavégzést. A Görögország területén eljáró magyar rendőrök intézkedési jogosultságukat a görög fél irányítása, felügyelete mellett gyakorolták.