Emma napja van. | 2024.04.19

A tíz legnagyobb e-kereskedő magyarországi forgalma 92 milliárd forint volt tavaly

2016-06-02 09:29:24

 

A tíz legnagyobb Magyarországon működő e-kereskedő online értékesítésből származó árbevétele 2015-ben elérte a 92 milliárd forintot az előző évi 50 milliárd forintos forgalom után - derül ki GKI Digital csütörtökön közzétett összesítéséből, amely a magyar tulajdonban lévő, vagy Magyarországon hivatalos képviselettel, leányvállalattal rendelkező cégeket vette figyelembe.

 

    Az idén másodszor elkészített toplistán szereplő tíz legnagyobb e-kereskedő a teljes online kiskereskedelmi forgalom 34 százalékát adja, a vásárlások számának pedig a 21 százaléka jut rájuk, ami mintegy 4,7 millió vásárlás.
    A GKI Digital MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az aktuális lista szereplői összesen több mint 70 százalékos forgalombővülést értek el egy év alatt pusztán az online értékesítésből, miközben a teljes online kiskereskedelem növekedése 16 százalékos volt. A tavalyi TOP10 lista szereplői közül kilencen szerepelnek az idei listán is.
    A GKI Digital lakossági kutatásai is alátámasztják a tíz legnagyobb szereplő kiemelt helyzetét: a magyar vásárlók egyre tudatosabbak és fogékonyabbak az online vásárlásra, ugyanakkor rendeléseiket sokkal bátrabban adják le egy ismert, nagy választékkal és gyors működéssel rendelkező webáruháznál.
    2015-ben a műszaki cikkeken belül főként háztartási fehérárut vásároltak, emellett a mindennapi élelmiszerek internetes rendelése is látványos növekedésnek indult.
    A toplista élére, az előző évhez hasonlóan, 2015-ben is a főként műszaki cikkek értékesítésével foglalkozó Extreme Digital került, a cég Magyarország legnagyobb forgalmú e-kereskedője. A második és harmadik helyen az eMAG és a MALL osztozik.
    Őket követi a Media Markt, amely az idén is megőrizte 4. pozícióját, majd az élelmiszer házhoz szállítást végző Tesco, amely egy év alatt három helyet lépett előre. A sor a kultúrára koncentráló Libri-Bookline csoporttal folytatódik, 7. a tartalomszolgáltatást és az értékesítést ötvöző iPon áll, 8. - új belépőként - az Aqua, amely az egyik legrégebbi magyar tulajdonú online áruház.
    A 9. helyen lévő Bónusz Brigád egyedüliként értékesít a termékek mellett szolgáltatást is, és építi üzleti modelljét a kedvezményekre. A rangsort a Tchibo online áruháza zárja.