Gedeon napja van. | 2024.03.28

Katasztrófahelyzetet hirdettek egy bajorországi járásban a heves esőzés miatt

2016-06-01 18:28:09

 

Katasztrófahelyzetet hirdettek szerdán a bajorországi Rottal-Inn járásban, mert a heves esőzés áradásokat okozott több településen.

    A német-osztrák határon fekvő Passauhoz közeli vidéken áramkimaradások vannak, számos út és híd víz alá került - jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság.
    A Triftern és az Anzenkirchen nevű településeken a legsúlyosabb a helyzet. Trifternben egy iskolát is körbezárt a víz. Nagyjából 250 tanuló még az iskolában van, amely szerencsére egy hegyen áll, de meglehet, hogy a gyerekeknek a tornateremben kell tölteniük az éjszakát - mondta a település polgármestere.
    A rendőrség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem "minden hadra fogható erőt" a katasztrófa sújtotta térségre összpontosít - tette hozzá egy rendőrségi szóvivő. Készenlétbe helyeztek két mentőhelikoptert is.
    A helikopterek késő délután már embereket mentettek elárasztott házak tetejéről Trifternben. A közeli Simbach nagy része is víz alá került, és az ottani iskolát is elzárta a külvilágtól a váratlan áradás. Az iskolában 350 tanulónak kell éjszakáznia. A járás 9000 háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás.
    A BR jelentése szerint este a passaui járásban is katasztrófahelyzetet hirdettek, a hatóságok azt kérik, hogy senki ne hagyja el otthonát, és ne tartózkodjon a pincében.  
    Passaunál a Duna vízállása elérte az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges szintet, és a város több utcáját lezárták az árvízveszély miatt. A vízállás éjfél körül eléri a másodfokú készültségi szintet. Az ár várhatóan 770 centiméteren tetőzik, és hajnalban elkezdődik az apadás.
    A hatóságok szerint a helyzet ugyan súlyos, de nem valószínű, hogy megismétlődik a napra pontosan három éve kezdődött nagy árvíz, amelynek során a Duna vízállása ötszáz éve a legmagasabbra, 1289 centiméterre emelkedett.