Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bakondi: tárgyalásokkal próbálják rendezni a kiskunhalasi incidenst

2016-06-01 18:35:00

 

Úgy tűnik, hogy sikerre vezetnek a tárgyalások, és nem kell erőszakra számítani a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti telephelyén, ahol szerdán háromszáz menekültügyi őrizetes jobb körülményeket, gyorsabb ügyintézést követelt és kitöréssel fenyegetőzött - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

    Bakondi György azt mondta: folyamatosan tárgyalnak a migránsok szószólóival, és sem az illegális bevándorlók kitörése nem valószínű, sem az, hogy megtámadják a rendőröket.
    Felidézte, hogy az incidens reggel kezdődött az őrzött szálláson, amely, zárt, nem lehet szabadon elhagyni. Azokat helyezik ilyen típusú létesítménybe, akiket a bíróság elítélt tiltott határátlépés vagy más bűncselekmény miatt, ugyanakkor a kiutasítás elkerülése érdekében menekültügyi kérelmet nyújtottak be.
    A migránsok alapvetően azt követelik, hogy helyezzék őket nyílt táborba, valamint gyorsítsák meg az eljárásukat - mondta Bakondi György.
    Hangsúlyozta: a törvények a külföldiekre és a migránsokra is vonatkoznak. Sem arra nincs lehetőség, hogy módosítsák a jogszabályilag előírt eljárási határidőket a menekültügyi őrizetesek nyomására, sem pedig arra, hogy nyílt táborokba tegyék át őket.
    A belbiztonsági főtanácsadó kiemelte, hogy a telephely személyzete mindent megtesz a migránsok érdekében, akiknek megfelelő ellátást és elhelyezést biztosítanak. Az őrzött központ épülete új - fűzte hozzá.
    Bakondi György felidézte, hogy Kiskunhalason már történt hasonló eset, annak során illegális bevándorlók kővel dobálták a hatóságokat. Megjegyezte azonban, hogy akkor sokkal kevesebb migráns vett részt az akcióban.