Auguszta napja van. | 2024.03.29

Londoni elemzők: átmeneti volt a közép-európai ipar megtorpanása

2016-06-01 18:25:00

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint az európai feltörekvő térség szerdán ismertetett májusi gyáripari beszerzésimenedzser-indexei (BMI) azt jelzik, hogy átmeneti volt a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorainak korábbi gyengesége, de a szélesebb régión belül továbbra is jelentősek a teljesítménybeli különbségek.

 

    Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 50,4 volt az áprilisi 49,4 után, vagyis az aktivitási mutató a térség egészére számolva ismét a feldolgozószektorok teljesítményének növekedését mutatja az előző havi visszaesés után. 
    Az 50 feletti BMI-mutatók a vizsgált gazdasági szektorok kibocsátásának bővülésére utalnak.
    A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a térségen belül valójában a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorának BMI-mérőszáma jelez robusztus ütemű növekedést, az orosz és a török gyáripar BMI-indexe továbbra is 50 alatt jár, vagyis fennmaradt a gyáripari teljesítmények széttartó íve a szélesebb feltörekvő európai térségen belül.
    A ház számításai szerint a májusi magyar, lengyel és cseh BMI-értékek 5 százalék körüli éves összevetésű átlagos feldolgozóipari teljesítménynövekedést vetítenek előre e három gazdaságban.
    Oroszországban a feldolgozószektor aktivitási mérőszáma a múlt hónapban 49,6 volt az áprilisi 48,0 után. A Capital Economics londoni elemzői közölték: ez alátámasztja azt a véleményüket, hogy jóllehet az orosz gazdaság már túljutott a válság heveny szakaszán, a kilábalás üteme valószínűleg "kiábrándítóan lassú" lesz.
    Más nagy londoni házak ugyanakkor az eddigieknél már valamelyest derűlátóbb előrejelzéseket adnak az orosz gazdaság várható teljesítményére.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felülvizsgált prognózisa szerint az orosz gazdaság idei recessziója a korábban vártnál jóval sekélyebb lesz: a ház az általa eddig valószínűsített 0,7 százalék helyett 0,3 százalékos GDP-visszaesést vár Oroszországban az idén.
    A felülvizsgálatot a cég a váratlanul erős idei első negyedévi orosz növekedéssel indokolta. 
    A JP Morgan londoni elemzői emellett felfelé módosították olajár-előrejelzésüket is, hangsúlyozva: ez is alátámasztja azt a várakozásukat, hogy fordulat várható az orosz gazdaságban.
    A ház nyersanyagpiaci elemzőstábja 41 dollárról 45 dollárra emelte a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta idei átlagárára szóló előrejelzését, jövőre pedig 55 dolláros hordónkénti Brent-átlagárat vár az eddig jósolt 52 dollár helyett.
    A JP Morgan londoni elemzői jövőre 1,7 százalékos növekedést várnak az orosz gazdaságban.
    A Moody's Investors Service is enyhítette az orosz gazdaság idei recessziójának mélységére adott előrejelzését: a hitelminősítő jelenleg az orosz hazai össztermék 1,5 százalékos visszaesésével számol 2016-ban az eddigi prognózisában szereplő 2 százalékos csökkenés helyett. A Moody's a 2017-2018-as időszakban, éves átlagban számolva már növekedést vár Oroszországban, feltételezve, hogy az orosz gazdaságot nem éri újabb cserearány-romlási sokk.
    A hitelminősítő szerint az orosz gazdaság a hatékony makroszintű gazdaságpolitikai intézkedések eredményeként ellenállóképesnek bizonyult az olajárak esésével szemben.