Gedeon napja van. | 2024.03.28

A késedelmes fizetések hátráltatják a munkahelyteremtést egy felmérés szerint

2016-06-01 16:59:00

 

Minden harmadik európai kis- és középvállalkozás (kkv), valamint minden negyedik nagyvállalat több munkavállalót tudna felvenni, ha számláit gyorsabban kiegyenlítenék, a nagyobb fizetési fegyelemben jelentős munkahelyteremtő potenciál rejlik - derül ki az Intrum Justitia nemzetközi pénzügyi szolgáltató cég éves európai fizetési jelentéséből.

 

    A február és április között 29 európai országban elvégzett felmérés során 9440 társaságot kérdeztek meg számláik rendezésének idejéről, valamint gazdasági helyzetükről.
    Az Intrum Justitia MTI-hez eljuttatott szerdai összefoglalója szerint a kkv-k 45 százaléka hosszabb fizetési határidőt is elfogad, mint ami számára megfelelő lenne, 35 százalékuk pedig azt állítja, hogy az erre vonatkozó kérés nagy multinacionális vállalatoktól származik.
    Csaknem kétharmaduk, 63 százalékuk véli úgy, hogy szándékos késedelmes fizetések a határidőn túli fizetések fő okai.
    A kései fizetések és a hosszú fizetési határidők a különböző méretű vállalkozásoknak egyaránt gondot okoznak, de a kkv-k különösen sérülékenyek; 28 százalékuk nem alkalmaz bankgaranciát, hitelbiztosítást, hitelképesség-ellenőrzést, előlegfizetést, adósságbehajtást vagy faktorálást a behajthatatlan adósságok elleni védelemként. Ugyanez az adat a nagyvállalatok esetében csak 9 százalék.
    Magyarországon a megkérdezett vállalkozások 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kényszerültek már a tervezettnél hosszabb fizetési határidő elfogadására, míg Európában a válaszadók 46 százaléka közölte ezt.
    A magyar cégek közül majdnem minden ötödik, 18 százalék látja úgy, hogy a késve fizetők száma csökkenni fog a következő 12 hónap során, míg Európában ez a szám 11 százalék. A hazai társaságoknak csak 3 százaléka prognosztizálja, hogy az adósok száma emelkedik majd.
    Még mindig kevés vállalkozás él a kintlévőség-kezelés lehetőségével, a felmérésben résztvevőknek csak 12 százaléka adja át kintlévőségeit követeléskezelőnek, míg Európában szinte minden második cég, 49 százalék megteszi ezt.
    Az 1923-ban alapított Intrum Justitiának 3850 alkalmazottja van 19 országban. A 2015-ben elért konszolidált árbevétele megközelítőleg 5,6 milliárd svéd korona volt. Az Intrum Justitia AB részvényei 2002 óta jegyezhetőek a Nasdaq Stockholm tőzsdén.