Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fiktív klinikai tesztek miatt indítottak vizsgálatot Romániában 26 orvos ellen

2016-05-31 18:58:00

 Fiktív klinikai tesztek miatt indítottak vizsgálatot Romániában az ügyészek 26 orvos ellen - közölte kedden a román legfőbb ügyészség.

    Közölték, átkutatták az érintett orvosok rendelőit. A vizsgálat azért indult, mert megalapozott gyanúja áll fenn annak, hogy orvosok fiktív klinikai teszteket végeztek betegek adatainak felhasználásával, és olyan gyógyszereket engedélyeztek forgalmazni a román piacon, amelyek valós ellenőrzés nélkül veszélyeztethetik a lakosság egészségét - olvasható a vádhatóság közleményében.
    Az ügyben öt gyógyszerforgalmazó cég ellen is vizsgálódnak, amelyek pénzzel ösztönözték az orvosokat, hogy törvénytelenül engedélyezzenek bizonyos orvosságokat.
    Az ügyészek szerint például az aradi pszichiátria egyik orvosa, aki egyetemi tanár is, úgy tett szert betegek adataira, hogy csúszópénzért beutaltatta őket papíron, ezek a személyek pedig az orvos által kibocsátott papír alapján betegnyugdíjaztathatták magukat.
    Később az orvosok ezeknek a csak papíron szereplő "betegeknek" az adatait felhasználták a klinikai tesztekhez, amelyeket valójában nem végeztek el. Az orvosok annak függvényében kaptak pénzt a gyógyszergyártó cégektől, hogy hány betegen próbálták ki az új gyógyszereket. Az orvosok a csak papíron vagy a ténylegesen beutalt betegek adatait az ő tudtuk nélkül használták fel.
    Hétfőn a román korrupcióellenes ügyészség hetvenhét onkológus szakorvos ellen indított bűnvádi eljárást, akiknek egy gyógyszerforgalmazó cég indiai üdülést szervezett, hogy a betegeiknek a cég által forgalmazott orvosságokat írják fel. Az elmúlt hetekben a bukaresti hatóságok több korrupcióval kapcsolatos vizsgálatot indítottak az egészségügyben, miután kiderült, hogy számos romániai kórházakban hamisított fertőtlenítőszereket használtak. A botrány következtében lemondott az egészségügyi miniszter.