Emma napja van. | 2024.04.19

Fidesz: Kövér László betartotta az országgyűlési törvényt

2016-05-31 16:35:00

 Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága nem támogatta a házelnök visszahívását kezdeményező javaslatot, mert Kövér László nemhogy törvényt sértett volna, hanem ellenkezőleg: betartotta és betartatta az országgyűlési törvényt - ismertette a testület kedden meghozott többségi döntését a fideszes Répássy Róbert újságíróknak.

    A PM politikusa, Szabó Tímea független képviselő kezdeményezte Kövér László visszahívását, amiért az Országgyűlés elnöke áprilisban határozatlan időre újságírókat tiltott ki a Parlamentből.
    Répássy Róbert rámutatott: a házelnök egyik feladata, hogy az Országgyűlésbe való belépés és benntartózkodás rendje ellen vétőket "akár távol is tartsa" a parlament működésétől.
    Ez semmilyen módon nem áll összefüggésben az Országgyűlés nyilvánosságának kérdésével, mert azt zárt láncú televíziós közvetítés biztosítja a plenáris üléseken és a törvényalkotási bizottság üléseinek idején - érvelt a kormánypárti képviselő, hozzátéve: emellett a sajtó forgathat az Országgyűlés épületében az erre kijelölt helyeken.
    Aki belép az Országgyűlés épületébe, az az országgyűlési törvény értelmében elfogadja a benntartózkodás rendjét, és ez a képviselőkre is igaz - jegyezte meg Répássy Róbert.
    A képviselő arra is kitért, hogy Szabó Tímea kezdeményezése egyébként formailag sem felelt meg a hatályos szabályozás támasztotta követelményeknek, hiszen a házelnök visszahívását csak a frakcióvezetők kezdeményezhetik, dönteni pedig titkos szavazással lehet.