Tivadar napja van. | 2024.04.20

Az MNB 15,3 millió forintra bírságolta a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetet

2016-05-31 11:35:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett határozatában 15,3 millió forint bírságot rótt ki a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetre egyebek mellett vállalatirányítási, tagnyilvántartási, tőkeszámítási, hitelkockázati hiányosságok miatt. A jogsértések nem veszélyeztetik a takarékszövetkezet megbízható működését - közölte a jegybank. 

    Az MNB hivatalból indított átfogó vizsgálat keretében ellenőrizte a takarékszövetkezet tevékenységét a 2012. december 31-étől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakban. A vizsgálat egyebek között a vállalatirányításra, a hitelkockázat azonosítására, mérésére, kezelésére, a tőkekövetelmény-számításra, továbbá a tagnyilvántartásra és a számlarendre vonatkozóan állapított meg hiányosságokat. Problémát találtak emellett a pénzmosás megelőzésére vonatkozó jogszabályi előírások betartásával, a belső szabályozással és az adatszolgáltatással is. 
    A takarékszövetkezetnek a határozat szerint június 30-ig, illetve december 31-ig meg kell tennie a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére, és erről - a belső ellenőri jelentés megküldésével - beszámolnia a jegybanknak. 
    A bírság megállapítása során súlyosító körülménynek számított, hogy az eljárás a tagnyilvántartásra és a számlarendre vonatkozóan olyan ismételt jogsértést tárt fel, melynek megszüntetésére már a korábbi felügyeleti hatóság is kötelezte a takarékszövetkezetet. Az MNB ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a takarékszövetkezet együttműködött a vizsgálat során, továbbá a jogsértéseket több esetben már az eljárás során orvosolta.