Tivadar napja van. | 2024.04.20

Az MVM Csoport elkötelezett az atomenergia hosszú távú hasznosítása iránt

2016-05-30 12:15:14

 

Minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy az MVM nem áll ki Paks II. mellett - hangsúlyozta a társaság az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

 

    A Népszabadság hétfői számában ír arról, hogy az állami tulajdonú villamos művek - a paksi atomerőmű üzemeltetője - nem számít az új blokkok megtérülését biztosító piaci áramárakra.
    Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közölte, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az MVM Csoport új stratégiájának bemutatásakor a vállalat piaci várakozásait és az arra adandó válaszokat foglalta össze, hangsúlyozottan a 2016-2020 közötti időszakra. Paks II. belépése pedig a jelenlegi tervek szerint ezután következik be.
    A 2020 utáni árkörnyezetre az MVM egyik vezetője sem fogalmazott meg prognózist. A 2016-2020 közötti időszakra, illetve a Paks II. beruházás megvalósulását követő időszakra vonatkozó áramár-becslések érdemben nem összevethetőek - közölték.
    A közleményben felidézték, az MVM Csoport május 25-én bemutatott stratégiájában kiemelt szerepet játszik a nukleáris energia. Az MVM jövőképe szerint a társaságcsoportnak fenntarthatóan, alacsony karbon intenzitású villamosenergia-termelési alapokon kell működnie, aminek fontos része a nukleáris alapú termelés is.
    Az MVM egyetért a Nemzetközi Energia Ügynökséggel, amelynek elemzése szerint a klímavédelmi célok nem teljesíthetők nukleáris termelési kapacitások nélkül. Az MVM Csoport számára kiemelt jelentőségű Magyarország ellátásbiztonsága, amely nukleáris kapacitások nélkül nem biztosítható - áll a közleményben.