Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: Magyarország támogatja a piacgazdasági státusz megadását a Kínai Népköztársaságnak

2016-05-30 11:38:00

 

Magyarország támogatja a piacgazdasági státusz megadását a Kínai Népköztársaság számára, mert a magyar kormány álláspontja szerint a státusz elnyerésével az európai-kínai gazdasági együttműködés tovább fejleszthető, ami Magyarország számára rendkívül fontos - jelentette be a hétfői kormányülésen született döntést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy Gödöllői eseményt követően.

 

    A miniszter emlékeztetett, hogy jelenleg zajlik a tárgyalás az Európai Unióban a Kínai Népköztársaság számára biztosítandó piacgazdasági státuszról.
    Felidézte: Kína Magyarország egyik legfontosabb gazdasági-kereskedelmi partnere, az unión kívül a legjelentősebb külkereskedelmi partner, emellett Magyarország egyre sikeresebb a Távol-Keletről, illetve Ázsiából érkező beruházások vonzásában. Magyarországon már 3,5 milliárd dollárnyi kínai beruházás van, és számos kínai vállalat választja az országot regionális központjául.
    Úgy látjuk, hogy a piacgazdasági státusz megadásával az európai-kínai gazdasági együttműködés tovább fejleszthető, ami Magyarország számára rendkívül fontos, ezen belül is a Kína és Közép-Európa közti gazdasági együttműködés zászlóshajója maradunk a jövőben is - mondta Szijjártó Péter.