Andrea napja van. | 2024.04.18

Európában egyedülálló módon őrzik támogatottságukat a magyar kormánypártok

2016-05-29 14:43:00

 

A Nézőpont Intézet szerint a magyar kormánypártok Európában egyedülálló módon tudták megőrizni társadalmi támogatottságukat a választások utáni években.

 

    Deák Dániel, az intézet elemzője vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában ellenpéldaként említette Ausztriát, ahol a nagykoalíció támogatottsága zuhanóban van, és az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt már több mint 10 százalékkal népszerűbb.
    Hangsúlyozta, a Fidesz-KDNP lassan tíz éve vezeti a közvélemény-kutatások népszerűségi versenyét, ezen idő alatt a baloldal nem tudott olyan üzenetet megfogalmazni, amely hosszú távon meghatározhatná a politikai közbeszédet.
    A vasárnapi zárvatartás kérdése pár hónapig meghatározó témája volt a szocialistáknak, a kérdés megszűnése után azonban az MSZP továbbra sem talál felkarolható ügyet - mondta Deák Dániel, aki szerint ennek hátterében az állhat, hogy a belső feszültségek miatt nem tudják "egységesen artikulálni" üzeneteiket.
    A Nézőpont Intézet elemzője emellett beszélt arról is, hogy a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc társadalmi elutasítottsága - tíz évvel az őszödi beszéd elhangzása után - továbbra is mintegy kétharmados a felnőtt lakosság körében.
    Hangsúlyozta továbbá, hogy Novák Előd kiszorítása a Jobbik elnökségéből a baloldaléhoz hasonló konfliktusokat vetít elő.