Emma napja van. | 2024.04.19

Rendőrt ítéltek el hamis terrorvád miatt Angliában

2016-05-27 15:51:37

 

Hét év börtönbüntetést róttak ki pénteken egy brit rendőrre, aki terrorcselekmény előkészítésének gyanújába keverte egy haragosát.

    Amar Tasaddiq Hussain, aki hét éve szolgált a birminghami rendőrség kötelékében, a vád szerint 2014 decemberében a nagy-britanniai sürgősségi szolgálatok hívószámán - 999 - jelentette be névtelenül, hogy egy rendőr elrablására készül egy radikális muszlim, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoporttal áll kapcsolatban.
    A hívás nyomán teljes riadókészültségbe helyezték Birmingham és a környező West Midlands országrész rendőri erőit, a gyanúba kevert személyt pedig őrizetbe vették és kétnapi folyamatos kihallgatásnak vetették alá.
    A vizsgálat során kiderült, hogy az illető a Dawat-E-Islami nevű békés muszlim vallási közösség egyik tisztviselője, és sem neki, sem a csoportnak semmi köze a terrorizmushoz.
    Kiderült az is, hogy az őrizetbe vett férfi korábban összekülönbözött Hussainnal, aki a hamis bejelentéssel próbálta lejáratni haragosát.
    A volt rendőrt az esküdtek bűnösnek találták, és Stafford város koronabírósága pénteken hét év szabadságvesztésre ítélte az igazságszolgáltatás működésének akadályozása címén.
    Ez a brit büntetőjogban súlyos bűncselekmény, és minősített esetben akár életfogytig tartó börtön is kiszabható az elkövetőkre.
    A bíró súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy Hussain az eljárás során nem tanúsított megbánást, és nem ismerte el bűnösségét, jóllehet a vád cáfolhatatlan bizonyítékokat terjesztett elő.
    Súlyosbító körülménynek számított emellett az is, hogy Nagy-Britanniában a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, és ezt természetszerűleg a volt rendőr is tudta, így számítania kellett arra is, hogy hamis bejelentése nyomán a terrorellenes hatóságok milyen rendkívüli intézkedéseket foganatosítanak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó