Csongor napja van. | 2024.04.16

Kevesebben utaznak Ausztriából az Iszlám Állam kötelékébe harcolni

2016-05-27 11:00:18

 

A korábbinál jóval kevesebben utaznak Ausztriából a Közel-Keletre, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kötelékében harcoljanak - közölte a Kronen Zeitung című osztrák lap internetes kiadása pénteken az osztrák belügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva.

    Míg 2014-ben 140-en, addig 2015-ben már csupán hatvanan, idén pedig "alig néhányan" utaztak Szíriába vagy Irakba, hogy az IÁ oldalán részt vegyenek a harcokban - írta a lap titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva.
    Az újság azonban arra is figyelmeztetett, hogy az Ausztriában élő feltételezett szélsőségesek száma viszont nem csökkent.
    Ausztria az utóbbi években az Iszlám Állam (IÁ) harcosainak tranzitországa lett, hiszen a szervezet tagjai a Bosznián át Németország irányába vezető útjukon vagy visszafelé Bécsben állnak meg - nyilatkozott korábban egy osztrák iszlámszakértő.
    A belügyminiszter korábbi közlése szerint az országból ötezren mentek Szíriába és Irakba, hogy kiképzést kapjanak, Ausztriában pedig 270 iszlám szélsőségest tartanak számon. Az osztrák közszolgálati média (ORF) korábbi beszámolója szerint a lakosság számához viszonyítva Belgium után Ausztriából utaztak a legtöbben Szíriába harcolni.