Auguszta napja van. | 2024.03.29

A demokratikus vita fejlesztését célozta az ötödik parlamenti ifjúsági nap

2016-05-27 10:58:45

 

Kormánypárti és ellenzéki politikusok részvételével tartották meg pénteken az ötödik parlamenti ifjúsági napot az Országgyűlés Felsőházi üléstermében. A Van beleszólásod! nevű rendezvény felszólalói egyaránt a demokratikus véleménykifejtés fontosságát hangsúlyozták.

    Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az üléstermet megtöltő fiatalok előtt elmondott köszöntőjében kiemelte, a fiataloknak is meg kell tudnunk tanulni értékelni a demokráciát, hiszen az nem volt mindig ilyen magától értetődő.
    A kabinet képviselője azt tanácsolta a részvevőknek, hogy amennyiben a későbbiekben parlamenti szerephez jutnak, soha nem felejtsék el, kitől kapták széküket, vagyis kiket kell képviselniük döntéseik meghozatalakor. Novák Katalin hangsúlyozta továbbá, hogy a vitákban mindig elvhű kompromisszumokra van szükség, és nem szabad elfelejteni, mi az az elvi minimum, amiből nem lehet engedni.    
    Sallai R. Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke megnyitójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokrácia azt jelenti, mindenkinek megvan a lehetősége szabad véleményével kiállni az igaza mellett.
    "Van aki szerint az is demokrácia, amikor két farkas és egy őz szavaz arról, mi legyen a vacsora" - fogalmazott, majd hangsúlyozta, a demokrácia fokmérője az, hogy miként érvényesülnek a kisebbségi jogok. Sallai R. Benedek arra kérte hallgatóságát, hogy mindenkit tanítsanak a saját véleményük melletti kiállásra.
    Elgondolkodtatónak nevezte a részvételi demokrácia bevezetését, amely szerinte a jelenlegi képviseleti rendszernél hatékonyabb konszenzust teremthetne többség és kisebbség között. "Felejtsék el azt, amit tanultak az iskolákban, hogy valaki kint áll, és elmondja nekem, hogy mi a tuti, és miről, mit kell gondolni!" - mondta a részvevőknek, hozzátéve, akkor lehetnek jó demokraták, ha - értékrendszerüktől függetlenül - nem félnek elmondani a véleményüket.
    Az LMP képviselője a fentiek mellett arra is kérte a fiatalokat, hogy a másképp gondolkodókat ne tekintsék ellenségeiknek, hanem adják meg nekik a kellő tiszteletet. "Szégyenkezve kell itt állnom az Országgyűlés tagjaként, mert én magam is - mint oly sok képviselőtársam - nagyon sokszor követek el hibát a másik véleményével szemben" - fogalmazott, majd hozzátette, a fiataloknak megvan a lehetősége, hogy jobbá tegyék a vitakultúrát és ezzel az országot is.
    Az ötödik parlamenti ifjúsági napot az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, az Országgyűlés Hivatala, valamint az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezte.