Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trócsányi László miniszter Sarah Sewall amerikai államtitkárral tárgyalt

2016-05-26 19:23:00

 A magyar-amerikai szövetségesi viszonyról, valamint a magyar igazságszolgáltatásról és alapjogvédelemről folytatott megbeszélést Trócsányi László igazságügyi miniszter és Sarah Sewall, az Egyesült Államok külügyminisztériumának civil biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

    Az Igazságügyi Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megbeszélésen részt vett Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára is. 
    Trócsányi László elmondta: a minisztérium nyitott bármely politikai vagy társadalmi szervezet, nemzetközi partner véleményére.
    A tárcavezető felidézte, hogy az előző kormányzati ciklus közjogi vitáit nemcsak Magyarország, hanem európai partnerei is befejezettnek tekintik. Rámutatott arra, hogy Magyarország független, demokratikus jogállam, amelyben az alapjogok érvényre jutása alapvető érték.
    A közlemény szerint amerikai felvetésre Trócsányi László ismertette az alkotmányos korlátok jelentőségét a magyar közjogi berendezkedésben, illetve példák segítségével mutatta be az alapjogvédelem intézményrendszerét és gyakorlatát. 
    Az igazságszolgáltatás függetlenségét érintő felvetésre a miniszter elmondta, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége, valamint az alkotmányosság védelme Magyarországon teljes körű, a bíróságok ítéleteit a kormány tiszteletben tartja akkor is, ha azokkal nem ért egyet - írták.
    A magyar média függetlenségével kapcsolatosan Trócsányi László közölte, hogy a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága, a média pluralizmusa teljes mértékben érvényesül, a médiatörvényt érintő kérdéseket az Európai Bizottsággal, az Európa Tanáccsal, valamint ennek jogi tanácsadó szervével, a Velencei Bizottsággal Magyarország már lezárta.
    "A felek egyetértettek abban, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok rendkívül átfogóak, és a további együttműködéshez szilárd alapot képeznek, amelyet kölcsönösen fontos célnak neveztek. Szintén konszenzus volt a tekintetben is, hogy az esetleg nyitott kérdéseket szövetségesi szellemben megvalósuló párbeszéd útján lehet rendezni" - áll a közleményben.