Csongor napja van. | 2024.04.16

Megérkezett a 3-as metró első felújított szerelvénye Budapestre

2016-05-26 11:16:32

 

Megérkezett a 3-as metró első felújított szerelvénye Budapestre - olvasható a főváros honlapján, a Budapest Portálon.

 

    Az Oroszországban felújított szerelvény hajnalban érkezett meg a BKV Kőér utcai járműtelepére.
    A Metrovagonmas által felújított hat kocsit május 12-én indították útnak Budapestre.
    Az orosz cég korábban arról tájékoztatott, hogy a felújítás után jelentősen növekedett a szerelvény megbízhatósága, könnyebbé vált a karbantartása, csökkent az energiafogyasztása, kényelmesebbé és esztétikusabbá vált, javultak a metróvezetők munkafeltételei. Teljesen felújították a vagonok utasterét, a vezetőfülkét és a műszerfalat, korszerűsítették a vezérlő-, a videomegfigyelő- és a biztonsági rendszert.
    A BKV és a Metrovagonmas tavaly augusztusban írta alá a budapesti 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéssel egybekötött felújításáról, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások és eszközök szállításáról szóló szerződést.
    Az orosz cég 219,1 millió euróért végzi el a 37 - egyenként hat kocsiból álló - szerelvény felújítását. A járművek garantált élettartama 25 év.
    Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete elnöke az MTI-nek azt mondta, három prototípus szerelvény érkezik Budapestre, közülük a csütörtökön megérkezettnek 15 ezer kilométeres tesztet kell teljesítenie. A másik kettőnek utána elég 5 ezer kilométert lefutnia, és azokon képezik ki a vezetőket és a szerelőket is.
    Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor állhatnak először forgalomba, de a jelenlegi vonatvezérlő rendszerekkel is képesek futni a felújított szerelvények - mondta Gulyás Attila.