Csongor napja van. | 2024.04.16

Szakértő: az európai szervezett bűnözésben is változások várhatók

2016-05-26 07:19:57

 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint a következő években alapvetően új helyzetet teremt az európai szervezett bűnözésben az illegális migránsok tömege.

 

    A szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában felidézte: az elmúlt egy évben több mint egymillió ember érkezett Európába. Közülük Németországtól, Svédországig tíz- és százezrek tűntek el a rendszerben minimális regisztráció nélkül - emelte ki. Megjegyezte: Idomeninél is hallani lehetett arról, hogy több olyan szervezett bűnözési forma lendült fel, mint a prostitúció vagy a drogkereskedelem. Az érkező migránsok ilyen például módon tudják megadni tartozásaikat például az őket idehozó embercsempészeknek, illetve ilyen módon próbálják megalapozni egzisztenciájukat - mondta.
    Horváth József szerint akik most érkeznek, azok alapvetően az iszlám alapú vagy földrajzi alapon szerveződő bűnöző csoportokhoz akarnak csatlakozni, akiknek a környezetében jól érzik magukat. Ezért úgy véli, Franciaországban, Belgiumban, Németországban is inkább a közel-keleti térségből érkezett bűnözői csoportok fogják felszívni őket. 
    Hozzátette: nem véletlen, hogy tavaly ősszel még az olasz maffia is felajánlotta, hogy "rendet tesz" Dél-Olaszországban. A szakértő úgy véli, a régi, klasszikus szervezett bűnözői struktúrák tagjait idegesíti az új és náluk is agresszívebb csapatok feltűnése Európában.