Auguszta napja van. | 2024.03.29

Félmilliárdos cigarettaszállítmánnyal tartóztattak fel egy lengyel kamiont

2016-05-26 07:19:15

 

Több mint félmilliárd forint értékű illegális cigarettaszállítmánnyal tartóztattak fel egy lengyel kamiont a pénzügyi nyomozók az M3-as autópályán - közölte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel.

 

    Simon Béla elmondta, hogy a korábban a sztráda Nyíregyházával szomszédos, kálmánházi parkolójában veszteglő teherautót akkor állították meg, amikor a hivatalos szállítmányozási okmányon szereplő román cím helyett elindult vissza, Budapest irányába.
    A kamion több mint hatszázezer doboz cigarettát vitt volna a lengyelországi Gdanskból Romániába, azonban a nemzetközi rendszerben a macedón vámszerv rögzítette megérkezettként.
    Az Europol bevonásával, több tagország bűnügyi együttműködésével sikerült leleplezni az adózatlan szállítmányt, amelyért a feketepiacon félmilliárd forintnál is többet adtak volna. A magyar pénzügyi nyomozók a szállítmánnyal együtt a tízmillió forint értékű kamiont is lefoglalták.
    A sajtóreferens hozzátette, hogy az ügyben egy nyíregyházi férfit is őrizetbe vettek, a két lengyel sofőrt pedig már előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Mindhármójukat uniós tagállamokon átnyúló bűnszervezet tagjaként jelentős hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják.