Tivadar napja van. | 2024.04.20

Lemondott az oktatási reformok kidolgozását vezető csoport és annak vezetője Horvátországban

2016-05-25 13:37:37

 

Lemondott a horvát oktatási reformok kidolgozását irányító szakértői csoport és annak vezetője szerdán, mert szerintük a zágrábi kormány nem támogatta az általuk kidolgozott általános és középiskolai tantervi reformokat.

    Boris Jokic, a csoport vezetője sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány nincs bizalommal irántuk és nem érzik a támogatást.
    "Készek voltunk a párbeszédre, arra is, hogy bővítsék a szakértői csoportot, de nem engedünk a politikai nyomásnak, jöjjön az jobbról, balról vagy középről" - mondta Jokic, majd hozzátette: a szakma mindig előbbre való mint a politika.
    Az oktatási reformokon dolgozó csoport, amelyet még az előző, szociáldemokrata kormány hozott létre, 16 hónapig dolgozott a horvát tanterv megújításán. A munkában több száz tanár, tanító és óvónő vett részt, akik nyilvános pályázat útján jelentkeztek a feladatra.
    A januárban megalakult jobbközép kormány oktatási minisztere, Predrag Sustar nyilvánosan többször is támogatásáról biztosította a csoportot és annak vezetőjét. Ugyanakkor nemrég a parlament illetékes bizottsága olyan döntést hozott, hogy egyes munkacsoportokat újabb tagokkal kell kibővíteni.
    Boris Jokic elmondta, hogy a bővítéssel semmi problémájuk nem lett volna, ha az új tagokat nem arra hatalmazták volna föl, hogy eldöntsék, mi az elfogadható és mi nem a már kidolgozott szakmai anyagokból. Szerinte a cenzúrázási folyamat visszavitte volna őket kommunizmus korszakába, amikor csak azokat tekintették morálisan alkalmasnak, akiket bizonyos tanácsok választottak meg.
    "Ha a politika diktál a szakmának és dönt az oktatási reformokról, akkor hosszú távon abból nem lesz semmi" - hangsúlyozta.
    Jokic kifejtette: a reformokkal azt szerették volna elérni, hogy az oktatási rendszer támogassa a fiatalokat abban, hogy kibontakoztassák tehetségüket, és az oktatásban töltött 12-18 év után is készek legyenek az egész életen át tartó tanulásra. Olyan értékekre akartak rávilágítani, mint a tudás, a felelősség, az identitástudat, az európaiság, a szolidaritás és a tisztelet, valamint a vállalkozói szellem, hogy felismerjék a lehetőséget és vállalják az ésszerű kockázatot - mondta.
    Egy korábbi nyilatkozatában beszélt arról is, hogy a horvát 15 évesek funkcionálisan írástudatlanok és mindössze 7 százalékuk tekinthető matematikailag írástudónak, ezért az oktatási reformnak nem csak egy dokumentumnak kell lennie, hanem valóban át kell alakítania az oktatási rendszert, mert 2027-re a horvát diákok versenyképtelenné válnak az Európai Unióban.
    Jokic még hétfőn bejelentette, hogy amennyiben az oktatási miniszter szerda tíz óráig nem veti el a parlamenti bizottság javaslatát, az oktatási reformok kidolgozását vezető csoport minden tagja benyújtja lemondását. Jokic elmondása szerint arra sem kapott választ, hogy a kormány támogatni kívánja-e ilyen formájában reformokat, mikortól akarja alkalmazni azokat és van-e pénz a megkezdésükre. Predrag Sustar szakminiszter ugyanakkor hétfő óta nem nyilatkozott az ügyben.
     Az ellenzéki horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) a lemondások után rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen az oktatási miniszter lemondását követelte. A szakszervezetek azzal fenyegetőznek, hogy több ezer embert visznek az utcára.
    Az oktatási reformot a horvát gazdasági kamara, a horvát munkaadók szövetsége és az összes szakszervezet is támogatta.