Gedeon napja van. | 2024.03.28

Aláírták a koalíciós megállapodást Izraelben a Jiszráél Béténu párttal

2016-05-25 13:26:00

Aláírták Izraelben a koalíciós megállapodást a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) pártnak a kormánykoalícióhoz történő csatlakozásáról, a megegyezés részeként a pártot vezető Avigdor Liberman lesz Izrael új védelmi minisztere - jelentette a helyi közszolgálati rádió szerdán.

    Miután szerdára virradó éjjel az utolsó vitás kérdésekről is megállapodásra jutott egymással a jobboldali Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Móse Kahlón pénzügyminiszter és Avigdor Liberman, így végül majdnem egy hétig tartó, többször zsákutcába jutott tárgyalássorozatot követően megszületett az alku a csatlakozás feltételeiről a Likud és az attól jobbra álló Jiszráél Béténu között.
    Előzőleg heteken át a Likud és a baloldali Cionista Tábor színfalak mögötti tárgyalásairól tudósított a helyi média, mígnem Liberman váratlanul bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész csatlakozni a kormányhoz.
    Az új koalíció az eddigi hatvanegy helyett hatvanhat képviselőre támaszkodhat a százhúsz tagú kneszetben. A megállapodás nyomán Liberman lesz Izrael új védelmi minisztere, a szintén a Jiszráél Béténuhoz tartozó Szofa Landver pedig a bevándorlók ügyeivel foglalkozó tárcát kapta meg.
    A legnagyobb vitát a koalíciós tárgyalásokon a nyugdíjreform kérdése okozta, ugyanis Liberman pártjának a volt Szovjetunióból érkezett, jelenleg mintegy nyolcszázezer fős szavazótábora érdekében az életük negyvenes, ötvenes éveiben Izraelben letelepedettek öregkori juttatásainak megemelését akarta, mert hátrányos helyzetbe kerültek az Izraelben születettekhez, vagy a fiatalabb korukban érkezettekhez képest, hiszen mindössze két-három évtizedes helyi munkaviszonyt tudnak felmutatni.
    Kahlón ezt a törvény előtti egyenlőség elvének megsértéseként elutasította és nem volt hajlandó pénzforrásokat biztosítani külön e csoport számára. Az egyezmény szerint végül 1,4 milliárd sékelt (mintegy százmilliárd forintot) különítettek el egy olyan nyugdíjreformra, amely nem csupán az orosz ajkú bevándoroltak, hanem minden kisnyugdíjas helyzetét javítja. Liberman eredetileg ennek az összegnek a dupláját követelte.
    A volt Szovjetunióból érkezett nyugdíjasok ügye előkerült a legutóbbi moszkvai Putyin-Netanjahu csúcstalálkozón is, miután komoly társadalmi feszültségeket okoz nem csak az idősebbek, hanem a középgeneráció körében is, akiknek megélhetési nehézségeket okoz szüleik támogatása, miközben "több generációs izraeli" kortársaik általában éppen szüleik segítségével tudnak például lakást vásárolni.
    Kompromisszumos megoldás született a Jiszráél Béténu párt másik fő követelése, a terroristákra kiróható halálbüntetés ügyében is. Az egyezmény szerint a katonai bíróságokon eddig csak egyhangú határozattal lehetett halálbüntetést kiszabni, de ezentúl elég lesz a bírák többségének szavazata is ehhez az ítélethez. Halálbüntetés továbbra is csakis az elsősorban palesztinok ügyeivel foglalkozó katonai bíróságokon adható.
    Avigdor Liberman és Benjámin Netanjahu az utóbbi két évben számos alkalommal kemény jelzőkkel illette egymást, miután a 2014 nyári, a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet elleni Erős Szikla hadművelet idején megromlott a kapcsolatuk, mert Libermann keményebb fellépést sürgetett a Hamásszal szemben. A koalíciós megállapodás szerdai aláírásán fátylat borítottak a múltra, mindketten elnézést kértek a súlyos kifejezésekért és kifejezték szándékukat a barátságos hangnemben történő jövőbeli együttműködésre.