Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyarország is a Natura 2000 díjazottjai között

2016-05-24 14:39:47

 

A kis lilik, a legritkább európai vízimadár megóvására létrejött, Magyarországra is kiterjedő program elnyerte az Európai Unió Natura 2000-díját a határokon átnyúló együttműködés és hálózatépítés kategóriában - közölte kedden az Európai Bizottság, amely hat Natura 2000 díjat ítélt oda.

    Az évente odaítélt Natura 2000 díjakkal az Európai Unió a környezet megóvása terén elért eredményeket ismeri el. A díj felhívja a figyelmet azokra az európai természetvédő kezdeményezésekre is, amelyek nemcsak az emberek életminőségére vannak jótékony hatással, hanem a gazdaságra is - írták.
    A legritkább európai vízimadár megóvását célzó programban Magyarország mellett Bulgária, Finnország, Görögország, Norvégia és további 15 ország vett részt azzal a céllal, hogy a kis lilik vonulási útvonala mentén megtegyék a madárfaj megóvását szolgáló legsürgetőbb intézkedéseket. A díjazottak figyelmet fordítottak a szakpolitikai teendőkre, a tájékoztatásra, valamint a szükséges szakképzésre és a környezetvédelemmel kapcsolatos oktatásra is - közölte a testület.
    Az uniós polgárok különdíjában a világ legveszélyeztetettebb macskaféléjének, az ibériai hiúznak a megmentésére irányuló spanyol természetvédelmi kezdeményezés részesült.
    Természetvédelem kategóriában az angliai Dove Stone-i takarólápok helyreállítását célzó kezdeményezés kapott díjat. Társadalmi-gazdasági előnyök kategóriában egy bolgár természetvédelmi és vidékfejlesztési programot díjaztak, amely bemutatta, hogy a természet megóvása és a gazdaság fejlődése együtt járhatnak, sőt egymástól függenek. A kezdeményezés keretében a Balkán-hegységben tevékenykedő mezőgazdasági termelők, valamint mikro- és kisvállalkozások segítséget kaptak termékeik értékesítéséhez és az ökoturizmus fellendítéséhez.
    Kommunikáció kategóriában a Nature Concerthall ("a természet koncertterme") elnevezésű lettországi projekt nyert. A díjat a természettel és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos ismeretek innovatív és művészi módon való terjesztésére irányuló erőfeszítéseikért kapták.
    Az érdekek/felfogások összehangolása elnevezésű kategóriában a Belgium és Franciaország közötti magasfeszültségű vezetékek alatti zöld folyosók megteremtésére irányuló projektet díjazták, amelyet a biológiai sokféleség megóvása érdekében valósítottak meg.