Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 5. rész (szabadkereskedelmi megállapodás)

2016-05-24 11:17:30

 

Szükségesnek látták a rendszeres vitát a szabadkereskedelmi tárgyalásokról a frakciók vezérszónokai az LMP által a kérdésben kezdeményezett határozati javaslat keddi, parlamenti vitájában.


    Fidesz: érthetők a félelmek

    Hörcsik Richárd (Fidesz) felszólalásában érthetőnek nevezte az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) miatt kialakult félelmeket, bizonytalanságokat, ami miatt maga is szükségesnek ítélte a kérdés rendszeres napirendre vételét. Rámutatott ugyanakkor: az Országgyűlés európai uniós bizottsága legalább félévente tájékoztatást kap a külügyi tárcától a kérdésben.
    Az unió a közös kereskedelempolitikával kapcsolatban kizárólagos hatáskörrel rendelkezik - ismertette -, a TTIP-t ugyanakkor vegyes megállapodásnak kell tekinteni. Egyelőre azonban nincs megállapodás, csak tárgyalások zajlanak, ambiciózus céllal - mutatott rá, ide értve, hogy a dokumentum célja a világgazdasági teljesítményének mintegy felét adó USA-EU gazdasági térség kialakítása.
    Jó megállapodásban vagyunk érdekeltek, nem a tárgyalások gyors lezárásában - szögezte le, hangsúlyozva azt is: a tárgyaló feleknek is meg kell érteniük: a polgárok és a nemzeti parlamentek támogatása elengedhetetlen.
    Demokratikus kötelességnek nevezte, hogy a multik ne jussanak túl nagy befolyáshoz, de azt is megengedhetetlennek ítélte, hogy a független magyar bíróságok hatáskörét egyéb szervek, például befektetési bíróságok vegyék át.  
    Leszögezte: a javaslat iránya támogatható, ugyanakkor módosításra érdemesek annak egyes passzusai, amit - mint mondta - bizottsága felvállal.

    MSZP: megfontolandó a javaslat támogatása

    Mesterházy Attila (MSZP) köszönetet mondott Schiffer Andrásnak (LMP), amiért a határozati javaslatot a Ház elé hozta, és kijelentette: pártja megfontolja annak támogatását. A kérdésről szerinte egyértelműen a magyar nemzeti, gazdasági, társadalmi érdekek alapján kell tárgyalni, nem ideológiai vitákat kell kreálni abból.
    A megállapodás a mezőgazdaságra lehet a legveszélyesebb, itt kerülhet a legnagyobb versenyhátrányba Magyarország - mondta, de az érintett területek közé sorolta az élelmiszeripart és a kis- és közepes vállalatok szektorát is. Szerinte "a nagyoknak és erőseknek jó a megállapodás", másoknak inkább hátránnyal jár.
    Magyarország dönti el, hogy miről vitázik a parlamentben - hangsúlyozta, így szerinte függetlenül attól, hogy vegyes rendelkezésű szabályról van-e szó, azt meg kell vitatni a Házban ahhoz, hogy a kormány felhatalmazást kapjon a megkötéséhez.
    Nem érti - jegyezte meg -, országgyűlési képviselőként miért nem férhettek hozzá az előkészítő dokumentumokhoz, elismerte ugyanakkor, hogy ezen a téren változás állt be.  
    Szólt arról is: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is lenne feladata a kérdésben, hiszen a magyar cégeket fel kell készíteni a megállapodásra.

    KDNP: meg kell őrizni a GMO-mentességet

    Firtl Mátyás (KDNP) a GMO-mentességről szólva kijelentette: Magyarország már társadalmi és gazdasági hatásokra hivatkozva is megtilthatja a génmódosított növények termesztését, amelyet fontos lépésnek nevezett a génmódosított szervezetektől mentes mezőgazdaság érdekében.
    Szerinte minden olyan technológiával szemben elővigyázatosan kell fellépni, amelyekkel kapcsolatban nincsenek pontos ismereteinek.
    Kiemelt érdeknek nevezte, hogy az állat- és növényegészségügyi, élelmiszerbiztonsági szabályok ne gyengüljenek. Azt is fontosnak ítélte, hogy ezen területek megfelelően szabályozottak legyenek, annak elkerülése érdekében, hogy a kérdésekről bíróságok döntsenek.  
    A megállapodások akkor előnyösek, ha segítik a magyar vállalkozások piacra jutását, a technikai jellegű kereskedelmi akadályok leépítését. Arra kérte a kormányt, tegyen meg mindent azért, hogy a hazai érdek mind jobban érvényesüljön.

    Jobbik: a nemzetállamokat veszélyezteti a szerződés

    Gyöngyösi Márton (Jobbik) azt mondta, rossz tapasztalatuk van a Magyarország és az euroatlanti szervezetek közötti szerződésekről, ez a megállapodás pedig a nemzetállamok létét veszélyezteti. Hangsúlyozta, reméli, hogy a kormány is meg akarja védeni az országot a megállapodástól.
    A Magyarországot közvetlenül érintő kérdésekben csak a parlament dönthet, a kormánynak is ezt az álláspontot kell képviselnie és semmilyen paktumba nem mehet bele - jelentette ki a politikus.
    Számos olyan tanulmány látott napvilágot, amelyik bizonyítja, hogy ennek a szerződésnek az EU, különösen pedig az európai mezőgazdaság lesz a kárvallottja és az Egyesült Államok a haszonélvezője - mondta.
    Hozzátette, azt sem lehet megengedni, hogy az igazságszolgáltatás szuverenitása sérüljön a szabadkereskedelmi egyezmény elfogadásával.

    LMP: perelhetőek lesznek az államok

    Schmuck Erzsébet (LMP) azt mondta, hogy a vitarendezési mechanizmus megnyithatja az utat a vállalatok államok ellen indított peres eljárásai előtt, mert a cégek magánbíróságokon támadhatják meg az állampolgárok egészségét vagy környezetét védő rendelkezéseket. Ezzel megakadályozhatják azt is, hogy a kormányok a köz érdekében lépjenek fel - tette hozzá.
    Nem véletlen, hogy az Európai Bizottság olyan titokban tárgyal a TTIP-ról, hogy a tervezetekbe még az EP-képviselők is csak egy titoktartási nyilatkozat aláírása után tekinthetnek bele - mondta.
    A kormánynak határozottan ki kell állni annak érdekében, hogy a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság szintje ne csökkenhessen. Azt is el kell érni, hogy a környezetvédelmi szabályozás fejlesztését megakadályozó valamint a befektető állam vitarendezési mechanizmus ne kerülhessen bele a szabadkereskedelmi egyezményekbe.