Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sikeres évet zárt, további növekedést tervez a Praktiker

2016-05-24 11:04:24

 

A Praktiker Kft. tavalyi 32,5 milliárd forintos árbevétele több mint 7 milliárd forinttal haladta meg a 2014-es forgalmat, és hat év után a cég ismét nyereséges lett - ismertette Karl-Heinz Keth, a társaság ügyvezető igazgatója a barkácsáruházlánc keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    A tavalyi évet 916 millió forintos üzemi eredménnyel zárta a Praktiker az előző évi, 1,2 milliárd forintot meghaladó veszteség után.
    A magyarországi Praktiker új többségi tulajdonosa 75 százalékban a Wallis Asset Management Zrt., amelynek a teljes kiskereskedelmi vállalat, az ingatlanok és a márkanév is a tulajdonába került - mondta Müllner Zsolt, a zrt. vezérigazgatója. A kisebbségi tulajdonos 25 százalékban Karl-Heinz Keth ügyvezető igazgató.
    A Wallis megfelelő időben fektetett be a Praktikerbe, a jelenlegi piaci helyzet növekedést vetít előre. Magyar tulajdonú áruházlánc jött létre, amely a tervek szerint 2-3 éven belül újabb 3-4 áruházzal bővül majd - közölte a vezérigazgató.
    A Praktikernek 19 áruháza van az országban, 1200 embernek ad munkát és több mint 300 beszállítóval dolgozik együtt, ezek mintegy kétharmada magyar.
    Müllner Zsolt hangsúlyozta, a Wallis csoport megjelenése a Praktikernek pénzügyi stabilitást biztosít, ez a beszállítók és az üzleti partnerek számára is nagyobb biztonságot jelent.
    A Praktiker 1998 óta van jelen Magyarországon. Karl-Heinz Keth, a kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a gazdasági válság hatására 2008-tól drasztikusan visszaesett a forgalom. A német anyavállalat felszámolása különösen kedvezőtlenül érintette a magyarországi Praktiker működését.
    Az ügyvezető igazgató kiemelte, az elmúlt három évet a készletekkel "élték túl", másrészt a magyar beszállítók együttműködése segítette a céget abban, hogy talpon tudtak maradni, míg voltak barkácsláncok, amelyek kivonultak a magyar piacról. Hozzátette, arra mindig különösen figyeltek, hogy időben kifizessék a szállítókat, a dolgozókat és befizessék a járulékokat.
    Karl-Heinz Keth úgy fogalmazott, tavaly megfordult a trend, a javuló gazdasági helyzet hatására jelentősen nőtt a forgalom és ez az idei első negyedévben is folytatódott. Ezt a fejlődési pályát szeretnék fenntartani az új tulajdonosi körrel.