Tivadar napja van. | 2024.04.20

Sobotka: a cseh hadsereg folytatja részvételét a balti légtér védelmében

2016-05-24 11:00:15

 

A cseh hadsereg folytatja tevékeny részvételét a balti államok légterének védelmében - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Algirdas Butkevicius litván kormányfővel.

    A két kormányfő a NATO közelgő varsói csúcstalálkozója kapcsán szentelt kiemelt figyelmet a balti térség biztonságának és védelmének. Egyetértettek abban, hogy a NATO-nak ki kell nyilvánítania egységét és szolidaritását, s meg kell erősítenie jelenlétét Kelet-Európában.
    "Rotációs alapon ismételten részt vettünk a balti térség légterének védelmében. A Cseh Köztársaság ezen a téren továbbra is aktív marad" - mondta Sobotka újságíróknak. A Baltikum biztonságának megerősítése pillanatnyilag a térség mindhárom országában elsőbbséget élvez - tette hozzá Butkevicius.
    Észtország, Lettország és Litvánia az utóbbi időben többször is aggodalmát fejezte ki a szomszédos Oroszország katonai tevékenysége miatt, s a NATO-jelenlét megerősítését követelték országaik területén. Követeléseikkel a NATO varsói csúcstalálkozója is foglalkozni fog.
    "Nyilvánvaló, hogy az egyik fontos téma (Varsóban) a NATO-jelenlét megerősítése lesz Európa keleti felében" - fejtette ki a cseh miniszterelnök. "Fontos, hogy a NATO ki tudja nyilvánítani egységét és szolidaritását. A Cseh Köztársaság kész részt venni ebben" - szögezte le.
    A NATO katonai jelenléte a Baltikumban az egyik napirendi témája a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - kedd este kezdődő védelmi miniszteri találkozójának a Prágához közeli Liblicében.