Emma napja van. | 2024.04.19

Semjén: minden kormánynak az általa odaítélt állami elismerésekért kell vállalnia a felelősséget

2016-05-24 10:47:48

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint minden kormánynak az általa odaítélt állami elismerésekért kell vállalnia a felelősséget.Semjén Zsolt a Jobbik törvénymódosító javaslatáról, amely szerint állami kitüntetést vissza kell vonni akkor, ha az elismerésben részesített személyt a bíróság szándékos

bűncselekmény miatt jogerősen elítélte, az MTI-nek azt mondta: a kitüntetésekről szóló törvény alapvető szempontja, hogy az elismeréseket nem lehet visszavonni és nem lehet posztumusz odaítélni.
    A kormányfő helyettese, aki az állami kitüntetési ügyekért felelős, kifejtette: azért nem helyes a visszavonás, mert akkor soha nem lesz vége a folyamatnak, és a különböző kormányok elkezdik értékelni ki az, aki visszamenőleg morálisan méltó az elismerésre, és ki az, aki nem.
    Felmerült például Lukács Györgytől, Kertész Ákosig a Kossuth-díj visszavonása. De ha egy esetben visszavonnának elismerést, "legitimálnának" mindenkit, akitől nem vonják vissza - mutatott rá.
    Kiemelte: egy kitüntetés arra az időszakra és teljesítményre vonatkozik, amiért odaítélték. Az, hogy az illető utólag mit tett, vagy kiderül róla a korábbi időszakból valami, az az akkori értékelését nem befolyásolja - fejtette ki Semjén Zsolt.
    A kormányfő helyettese rámutatott, minden kormánynak az általa odaítélt elismerésekért kell vállalnia a felelősséget. Kitért arra is, hogy a posztumusz elismeréseknél is vita volt a törvény megalkotásakor, és ahogy a visszavonásnál, itt is azt az álláspontot képviselte, hogy erre ne legyen mód.
    Azt mondta: ilyen alapon a Magyar Szent István-renddel először magát Szent Istvánt kellene kitüntetni. Ennek megint nem lenne vége, ezért posztumusz kitüntetés nincs, de arra természetesen van mód, hogy ha a döntés és az átvétel között a díjazott meghal, a családja átveheti az elismerést - fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.